Επανασχεδιασμός εκμετάλλευσης λατομείου αδρανών υλικών στη θέση «ΜΥΤΗ ΣΕΜΣΕΛΗ» του δήμου Θέρμης και εκτίμηση επιπτώσεων στο τοπίο - Μπαρκονίκος, Άρης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλευτικής, 2015)
Αντικείμενο της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας είναι ο επανασχεδιασμός του λατομείου στη θέση «ΜΥΤΗ ΣΕΜΣΕΛΗ» του Δήμου Θέρμης και η εκτίμηση των επιπτώσεων στο τοπίο. Για το σκοπό αυτό διαμορφώθηκαν δύο εναλλακτικά σχέδια, μέσω του μεταλλευτικού πακέτου Surpac, τα οποία αφορούν στην ουσία, δύο διαφορετικές, σε μέγεθος, εκτάσεις. Πιο συγκεκριμένα, το δεύτερο εναλλακτικό σχέδιο προέκυψε από την επέκταση των υφιστάμενων ορίων εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τροποποιήσεις που προτίθεται να κάνει η εκμεταλεύτρια εταιρεία. Οι εκτάσεις των εναλλακτικών σχεδίων ανέρχονται στα 340 και 378 περίπου στρέμματα. Τα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού παρέμειναν ίδια και στις δύο περιπτώσεις, Από την εκτίμηση των αποθεμάτων για κάθε ένα από τα δύο σχέδια, προκύπτει ότι η επιλογή του δεύτερου εναλλακτικού σχεδίου αυξάνει τα συνολικά αποθέματα κατά 45%. Για την εκτίμηση των επιπτώσεων στο τοπίο εφαρμόστηκε η μεθοδολογία «LETOPID» και προσδιορίστηκε ο δείκτης μεταβολής αναγλύφου και η ευαισθησία παρατήρησης του τοπίου. Από την ανάλυση προέκυψε ότι το δεύτερο εναλλακτικό σχέδιο προκαλεί υψηλότερη μεταβολή στο ανάγλυφο, όπως ήταν αναμενόμενο, σε σχέση με το πρώτo. Και στις δύο περιπτώσεις η μεταβολή στο ανάγλυφο είναι υψηλή και επομένως η επαναφορά του αναγλύφου στην αρχική του μορφή κατά τη φάση της αποκατάστασης είναι δύσκολη. Η ευαισθησία παρατήρησης στο δεύτερο εναλλακτικό σχέδιο μειώνεται, καθώς μειώνεται η ορατότητα του λατομείου από την ευρύτερη περιοχή κατά 23% περίπου, ενώ μειώνονται και τα χαρακτηριστικά παρατήρησης. Συμπερασματικά, η εφαρμογή του δεύτερου εναλλακτικού σχεδίου φαίνεται να είναι καταλληλότερη καθώς η επέκταση των λατομικών ορίων οδηγεί σε αύξηση των αποθεμάτων, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την οπτική ρύπανση που προκαλείται από την εκμετάλλευση.