Ανάπτυξη διαδικτυακού εργαλείου για την παρακολούθηση της χρήσης ενέργειας μέσω συστημάτων αυτοματισμού - Σάββα, Βασιλική (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2015)
Η ενεργειακή ζήτηση είναι ένα σημαντικό και πολύπλευρο πρόβλημα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα. Καθώς το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων συνεχώς βελτιώνεται στις υποανάπτυκτες αλλά και στις αναπτυγμένες χώρες, ενώ παράλληλα η συνεχής αύξηση του πληθυσμού της γης είναι δεδομένη, είναι προφανές ότι η αύξηση της ζήτησης ενέργειας είναι μια μη αναστρέψιμη κατάσταση. Η συνεχής αυτή αύξηση της ζήτησης ενέργειας σε συνδυασμό με τα περιορισμένα αποθέματα συμβατικής ενέργειας είναι οι κύριοι παράγοντες που συντελούν στην δημιουργία του ενεργειακού προβλήματος, το οποίο κάθε «έξυπνη» πόλη θα κληθεί να επιλύσει. Τα τελευταία χρόνια, η εισαγωγή της Πληροφορικής στον τομέα της Ενέργειας και η χρησιμοποίηση μεθόδων «ευφυούς» Διαχείρισης Ενεργειακής γνώσης, καθώς και τεχνολογιών Διαδικτύου, αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την προώθηση της αποτελεσματικής ενεργειακής και περιβαλλοντικής διαχείρισης της «έξυπνης» πόλης. Ειδικότερα, η σύνδεση των τεχνολογιών Διαδικτύου με την Ενέργεια έχει ήδη δημιουργήσει μια ανερχόμενη αγορά νέων ενεργειακών υπηρεσιών, αυτή των Πληροφοριακών Συστημάτων Διαχείρισης Ενέργειας. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη ενός διαδικτυακού εργαλείου που θα ενισχύει τη διαδραστικότητα των αυτοματισμών των «έξυπνων» πόλεων για την ενεργειακή και περιβαλλοντική διαχείριση των κτιρίων, του οδικού φωτισμού και των ηλεκτρικών οχημάτων τους. Το συγκεκριμένο εργαλείο θα έχει τη δυνατότητα συλλογής, αποθήκευσης και αναπαράστασης σε πραγματικό χρόνο των ενεργειακών δεδομένων των παραπάνω πόρων, παρέχοντας έτσι απομακρυσμένο έλεγχο μέσω Διαδικτύου. Συγκεκριμένα, για την ανάπτυξη του εργαλείου «Energagement Tool», όπως ονομάστηκε, έγινε μελέτη των ήδη αναπτυγμένων εφαρμογών από γνωστές εταιρείες του κλάδου, καθορίστηκαν και αναλύθηκαν οι λειτουργικές και μη-λειτουργικές απαιτήσεις του συστήματος, σχεδιάστηκε η αρχιτεκτονική αυτού και επιλέχθηκαν τα κατάλληλα προγραμματιστικά εργαλεία για την υλοποίηση της εφαρμογής. Τέλος, διεξήχθη ποιοτική αξιολόγηση της εφαρμογής, η οποία κατέληξε σε θετικά αποτελέσματα, προτείνοντας ωστόσο πιθανές μελλοντικές επεκτάσεις για τη χρήση του στον ευρύτερο τομέα των «έξυπνων» πόλεων.