Αρχαίο στάδιο Σικυώνας - Μπάρτζης, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2015)
Η εργασία εξετάζει το αρχαίο στάδιο της ελληνιστικής Σικυώνας, δίνοντας έμφαση στα ορατά του αρχιτεκτονικά κατάλοιπα. Πρόκειται για ένα εκτεταμένο δημόσιο οικοδόμημα, που το μεγαλύτερο μέρος της κοιλότητάς του έχει σκαφτεί μέσα σε ωολιθικά, κροκαλοπαγή πετρώματα και μάργα. Η απόληξη του στίβου στηρίζεται σε επιχώσεις της εκσκαφής, που συγκρατούνται από ένα τρίπλευρο ανάλημμα με καμπύλες παρειές, χτισμένο σε ακανόνιστο τραπεζιόσχημο σύστημα δομής. Η έρευνα πεδίου έφερε στο φως νέα στοιχεία όπως: Την εύρεση και ταύτιση της αφετηρίας των δρομέων, τη βαλβίδα, μαζί με τους λίθους της ύσπληγος, του μηχανισμού εκκίνησης. Ευρήματα προηγούμενης έρευνας με γεωραντάρ ερμηνεύτηκαν εκ νέου: Προέκυψε έτσι η γραφική αποκατάσταση του σταδίου, η μορφή των πρανών θεατών, το μήκος του στίβου (183.06 m) και προτάθηκε νέα τιμή για τον σικυώνιο πόδα (0.3051 m). Σε επίπεδο προτάσεων τονίζεται η αναγκαιότητα εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης του υψίπεδου της ελληνιστικής Σικυώνας, που να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις παραμέτρους της πολιτιστικής προστασίας, αλλά και οικονομικά μέτρα τόνωσης στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης. Το στάδιο –ύστερα από την πλήρη ανασκαφή και αναστήλωση των μερών που το απαρτίζουν, προτείνεται να αποτελέσει ένα κόμβο διαδρομών εντός του υψιπέδου, που θα συμβάλει ως μνημείο σε ένα ευρύτερο «αφήγημα» για το παρελθόν της Σικυώνας.