Η εξέλιξη στη βιομηχανία των τροφίμων τα τελευταία 20 χρόνια:1990 - 2010 - Λιάκος, Παντελεήμων (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Ανθρωπιστικών Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου, 2015)
Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να δώσει μια απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα ανατρέχοντας σε πηγές που έχουν καθορίσει τον τρόπο λειτουργίας της βιομηχανίας τροφίμων της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων τους μέχρι το 1990 και της περαιτέρω εξέλιξης τους μέχρι το 2010. Η εργασία δε θα λάβει υπ’ όψιν τις διατροφικές εξελίξεις στις υπόλοιπες 3 ηπείρους καθώς για τον προσδιορισμό τους συντρέχουν διαφορετικοί γενετικοί, γεωμορφολογικοί, κλιματολογικοί παράγοντες απ’ ότι στην Β. Αμερική και την Ευρώπη καθώς και διαφορετικά έθιμα αιώνων όσον αφορά την γεωργία και την κτηνοτροφία. Μόνο σε θέματα εφαρμογών βιοτεχνολογίας και αντιμετώπισης γαστρονομικών ασθενειών ίσως αναφερθεί η Ιαπωνία, δύο τομείς που η Β. Αμερική και η Ευρώπη πρωτοπορούν ούτως ή άλλως. Πιο αναλυτικά θα ασχοληθούμε με πέντε τομείς της Βιομηχανίας Τροφίμων: Γαλακτοκομική Βιομηχανία, Κτηνοτροφία-CAFOS, Γεωργία, Διατροφικές συνήθειες - Φαστφουντοποίηση, Διατροφικές ανησυχίες - Διατροφικοί κίνδυνοι - Ασφάλεια τροφίμων.