Σύνθεση και χαρακτηρισμός οξειδίου του γραφενίου – ανηγμένου οξειδίου του γραφενίου και παραγώγων τους - Ευθυμίου, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Χημικών Επιστημών (I). Εργαστήριο Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετά το γραφένιο ως ένα νέο καινοτόμο υλικό. Στο θεωρητικό μέρος παρουσιάζονται οι συνήθεις μέθοδοι σύνθεσης, και οι ιδιότητες με πιθανές εφαρμογές του. Το πειραματικό μέρος ασχολείται με την παρασκευή του γραφενίου με χημική αποφλοίωση του γραφίτη. Συγκεκριμένα, με μια παραλλαγή της μεθόδου Hummers–Offeman παρασκευάζεται οξείδιο του γραφίτη από εμπορικό γραφίτη. Στην συνέχεια το οξείδιο αποφλοιώνεται σε οξείδιο του γραφενίου με υπερήχους και ανάγεται προς γραφένιο μερικών στιβάδων με θέρμανση. Τα προϊόντα που ελήφθησαν χαρακτηρίστηκαν με μία σειρά ενόργανων μεθόδων ανάλυσης και χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για την παρασκευή νέων υλικών μέσω αντίδρασης συμπύκνωσης τους με παράγωγο της τρινιτρο φλουορενόνης (C16H11O8N5)