Ανάπτυξη και χαρακτηρισμός σφαιροειδούς φιάλης υπό πίεση από σύνθετα υλικά - Αρφαριώτης, Ευστάθιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιείται η κατασκευή δοχείου πίεσης σφαιρικής συμμετρίας από ανθρακόνημα και μελετάται το όριο θραύσης αυτού καθώς και η μέγιστη τιμή πίεσης κάτω από την οποία μπορεί να λειτουργήσει. Επιλέχθηκε η υδραυλική δοκιμή πίεσης για μεγαλύτερη ασφάλεια, απ' όπου και αντλήθηκαν τα αποτελέσματα για τις παραπάνω ιδιότητες. Στο πρώτο μέρος γίνεται μια εκτενής περιγραφή της θεωρίας των σύνθετων υλικών, του τρόπου κατασκευής τους, προσδιορίζονται οι έννοιες της μήτρας και αναλύονται οι μορφές τους, οι μέθοδοι κατασκευής τους και τέλος οι μηχανικές ιδιότητες των σύνθετων υλικών. Στη συνέχεια της διπλωματικής γίνεται ανάλυση των χαρακτηριστικών των δοχείων πίεσης όπως το σχήμα τους και καταγράφονται η ασφάλεια που πρέπει να λαμβάνεται καθώς επίσης και το πεδίο εφαρμογής τους. Στο πρακτικό μέρος, περιγράφονται η διαδικασία και τα στάδια κατασκευής του δοχείου που περιλαμβάνουν κατά σειρά τον σχεδιασμό και την κατασκευή του καλουπιού, τη μορφοποίηση του σύνθετου υλικού και τέλος την ολοκληρωμένη μορφή του. Στο τελευταίο μέρος παρουσιάζονται τα αποτελέσματα και συμπεράσματα από την υδραυλική δοκιμή πίεσης. Περιγράφεται ακόμη η θεωρία της συγκεκριμένης δοκιμής καθώς επίσης και προτάσεις για περαιτέρω έρευνα.