Σχεδίαση και ανάπτυξη εφαρμογής αρμόδιας για τη μελέτη του προβλήματος του book embedding - Παπαθεοδώρου, Δέσποινα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Μαθηματικών, 2015)
Μια k-σέλιδη εμφύτευση σε βιβλίο ενός γραφήματος είναι η απεικόνιση του γραφήματος σε ένα βιβλίο, όπου όλες οι κορυφές του γραφήματος θα τοποθετηθούν πάνω στην ράχη και οι ακμές σε k σελίδες του βιβλίου έτσι ώστε να μην δημιουργούνται διασταυρώσεις. Η εμφύτευση σε βιβλίο βρίσκει ποικίλες εφαρμογές όπως ο ανεκτικός σε σφάλματα σχεδιασμός VLSI (fault-tolerant computing VLSI design) όπου οι κο- ρυφές του γραφήματος αντιστοιχούν στα τμήματα ενός κυκλώματος και οι ακμές αντιστοιχούν στις συνδέσεις μεταξύ τους. Άλλες περιοχές εφαρμογών των εμφυτεύσεων σε βιβλ'ιο περιλαμβάνουν παράλληλο προγραμματισμό (parallel computing), graph seperators , μετρικές πολυπλοκότητας λογισμικού (software complexity metrics), σχεδίαση κίνησης οχημάτων (vehicle traffic engineering), βιοπληροφο- ρική (bioinformatics) και πολλές άλλες. Παρ όλη όμως την χρησιμότητα της μελέτης των εμφυτεύσεων δεν υπάρχει ακόμη ένα εργαλείο με φιλικό προς το χρήστη γραφικό περιβάλλον κατάλληλο για να διευκολύνει την έρευνα στον τομέα αυτό . Σκοπός, επομένως, αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη λογισμικού σε java το οποίο θα καλύπτει το υπάρχων κενό . Έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση έτσι ώστε το εργαλείο αυτό να είναι όσο το δυ- νατόν πιο εύχρηστο και λειτουργικό γίνεται, αλλά και ευέλικτο έτσι ώστε να μπορεί να επεκταθεί με ενσωμάτωση περισσότερων αλγορίθμων και επιλογών.