Τεχνικές βαθιάς μηχανικής μάθησης και γνώσης για σνάλυση δυναισθήματος στην αλληλεπίδραση ανθρώπου μηχανής - Κόλλιας, Δημήτρης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2015)
Στη διπλωματική αυτή εργασία παρουσιάζονται νέες μεθοδολογίες μηχανικής μάθησης, οι οποίες συνδυάζουν τεχνικές υπολογιστικής νοημοσύνης, δίνοντας έμφαση σε βαθιά συνελικτικά νευρωνικά δίκτυα, και μηχανές διανυσμάτων υποστήριξης που εμπεριέχουν την προϋπάρχουσα γνώση και τις αντίστοιχες σημασιολογικές αναπαραστάσεις. Η περιγραφόμενη αρχιτεκτονική αποτελεί τη βάση για ανάπτυξη συστημάτων ανάλυσης ή κατηγοριοποίησης δεδομένων, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να ενσωματώνουν διαθέσιμες οντολογίες και βάσεις γνώσης και να προσαρμόζουν τη γνώση τους σε προβλήματα του πραγματικού κόσμου, όπως είναι διαφορετικοί χρήστες και εννοιολογικό πλαίσιο αλληλεπίδρασης. Στην παρούσα εργασία ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με την χρησιμοποίηση νέων αρχιτεκτονικών νευρωνικών δικτύων βαθιάς μάθησης για αποτελεσματική εξαγωγή συγκεκριμένων πληροφοριών ή χαρακτηριστικών από τα δεδομένα, όπως και με την μεταφορά της γνώσης, μέσω μεθόδων πυρήνα σε δομές διανυσμάτων υποστήριξης που υλοποιούν το στάδιο προσαρμοζόμενης ανάλυσης -κατηγοριοποίησης των δεδομένων. Στο πλαίσιο της εργασίας οι ανωτέρω μέθοδοι εφαρμόζονται με επιτυχία στο πρόβλημα της ανάλυσης συναισθήματος μέσω της παρακολούθησης των χαρακτηριστικών του προσώπου του χρήστη σε εφαρμογές αλληλεπίδρασης ανθρώπου μηχανής.