Μελέτη θαλάσσιας διάβρωσης με σύνθετη μη ηλεκτρολυτική επινικέλωση δοκιμών χάλυβα - Ζήσης, Εμμανουήλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2015)
Στον σύγχρονο κόσμο το φαινόμενο της διάβρωσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε όλους τους τομείς της μηχανικής. Στις κατασκευές, κατά τη φάση της μελέτης ακόμη, ο μηχανικός πρέπει να κάνει σωστή επιλογή υλικών, ανάλογα με το περιβάλλον όπου βρίσκεται η κατασκευή ώστε να ελαχιστοποιήσει την διαβρωτική διαδικασία αλλά και να υπολογίσει τις διαστάσεις των υλικών που χρησιμοποιεί ώστε να μην επέλθει αστοχία λόγω μη σωστής πρόβλεψης απώλειας υλικού λόγω διάβρωσης. Στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζεται το φαινόμενο της διάβρωσης και γίνεται μία προσπάθεια ώστε να γίνει κατανοητό το ζήτημα. Επίσης παρουσιάζεται λίγο εκτενέστερα η προστασία των υλικών με επιστρώματα νικελίου που έχουν κατασκευαστεί από μη ηλεκτρολυτικές εναποθέσεις, αφού αυτό είναι και το κυρίως θέμα της πειραματικής διαδικασίας.