Μοντελοποίηση, πειραματική εξαγωγή παραμέτρων και επαλήθευση του Απλού Θερμικού Μοντέλου VCSEL με Αναλυτική Μέθοδο. - Αναστασάτος, Δημήτριος-Γεράσιμος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2015)
Η αποδοτική και αξιόπιστη επικοινωνία απαιτεί προηγμένες τεχνολογίες για γρήγορη μεταφορά δεδομένων από το ένα μέρος στο άλλο. Ενώ στο παρελθόν η φωτιά, ο καπνός, τα περιστέρια και τα άλογα χρησιμοποιούνταν για να στείλουμε ένα μήνυμα, σήμερα χρησιμοποιούνται σύγχρονες γραμμές μεταφοράς δεδομένων που βασίζονται σε χάλκινα καλώδια και οπτικές ίνες ή ακόμη και ασύρματη ανταλλαγή πληροφοριών μέσω ραδιοφώνου, τηλεόρασης και δορυφόρων, έτσι ώστε τα σήματα να μεταδίδονται με ηλεκτρόνια και ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Ακολούθως, θα παρουσιαστεί μία επισκόπηση των σύγχρονων τεχνολογιών επικοινωνίας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στον συνεχώς αυξανόμενο ρόλο των οπτικών γραμμών μεταφοράς δεδομένων και συγκεκριμένα στα lasers επιφανειακής εκπομπής κάθετης κοιλότητας (VCSELs), ως μία από τις πιο υποσχόμενες laser πηγές φωτός για τα μελλοντικά οπτικά συστήματα διασύνδεσης υπολογιστικών συστημάτων (optical interconnects). Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι αφενός η μελέτη και κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του VCSEL, μέσα από τη διαδικασία μετρήσεων και εξαγωγής των χαρακτηριστικών καμπυλών της εν λόγω laser πηγής, και αφετέρου η προσπάθεια μοντελοποίησης, εξαγωγής παραμέτρων και τελικά επαλήθευσης ενός από τα πιο διαδεδομένα μοντέλα συμπεριφοράς του VCSEL.