Μελέτη εκπλυσιμότητας βαρέων μετάλλων από σκυρόδεμα με 5% υποκατάσταση τσιμέντου από σκόνη τσιμεντοκλιβάνων (Cement Kiln Dust) - Βανικιώτη, Βαλεντίνα-Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάστηκαν δοκίμια σκυροδέματος δύο βιομηχανικών μονάδων, στα οποία έγινε υποκατάσταση του τσιμέντου από σκόνη τσιμεντοκλιβάνων (Cement Kiln Dust) σε ποσοστό 5%. Η σκόνη αυτή αποτελεί παραπροϊόν της διαδικασίας παραγωγής του τσιμέντου. Προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση της λειτουργίας του κλιβάνου, η σκόνη παγιδεύεται σε φίλτρα και απομακρύνεται. Τα δοκίμια εξετάστηκαν κυρίως ως προς την εκπλυόμενη ποσότητα ορισμένων βαρέων μετάλλων, ενώ προσδιορίστηκε, ακόμα, ο μηχανισμός έκπλυσης των στοιχείων αυτών. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήθηκε το πρότυπο ΕΑ ΝΕΝ 7375 (tank test) για τη μελέτη της περιβαλλοντικής τους συμπεριφοράς. Επιπλέον, έγιναν δοκιμές αντοχής των δοκιμίων σκυροδέματος, έλεγχος της αλεσιμότητας των τσιμέντων, δοκιμές αντοχής του τσιμέντου και στοιχειακές αναλύσεις με σκοπό τη γενικότερη σύγκριση των δοκιμίων. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων και των υπολογισμών υποδεικνύουν ότι ο κυρίαρχος μηχανισμός απελευθέρωσης των μετάλλων για τα οποία εφαρμόστηκε το πρότυπο ήταν η επιφανειακή έκπλυση. Επιπλέον, προσθήκη 5% CKD στο τσιμέντο δεν επηρέασε σημαντικά την αντοχή του σκυροδέματος. Όσον αφορά στο ποσοστό έκπλυσης των στοιχείων, αυτό ήταν σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις αρκετά μικρότερο του 1% της περιεχόμενης ποσότητας στο δοκίμιο.