Ανάλυση και Μοντελοποίηση Ανθρωπίνων Δραστηριοτήτων στα Πληροφοριακά Συστήματα, και Ανάπτυξη Πρότυπης Εφαρμογής για Καταγραφή, Παρουσίαση και Παρακολούθηση Προσωπικών Δραστηριοτήτων - Αρβανιτάκης, Ευάγγελος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων & Συστημάτων Αποφάσεων, 2015)
Οι γρήγοροι ρυθμοί στους οποίους κινούνται οι κοινωνίες αναγκάζουν τους ανθρώπους να πραγματοποιούν σε καθημερινή βάση μια πληθώρα δραστηριοτήτων. Παράλληλα, η εξελισσόμενη τεχνολογία καθιστά δυνατή τη δημιουργία πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών με σκοπό την καταγραφή και την παρουσίαση στατιστικών αποτελεσμάτων για ένα σύνολο εξειδικευμένων δραστηριοτήτων της ζωής των ανθρώπων. Καθένα αναφερθέν σύστημα έχει υλοποιηθεί με σκοπό να ανταποκρίνεται βέλτιστα στο σύνολο της κατηγορίας δραστηριοτήτων που αναφέρεται, γεγονός που οδηγεί αυτόματα σε ένα μεγάλο αριθμό διαφορετικών μοντέλων και σχεδιασμών. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν η δημιουργία ενός γενικού μοντέλου, ικανού για την γενική περιγραφή όλων δραστηριοτήτων και η χρήση του στην ανάπτυξη διαδικτυακής εφαρμογής με όνομα «Activity Tracker». Συγκεκριμένα, έγινε μελέτη των διαφορετικών γνωστών οντολογιών, αναπτύχθηκε πλήρες μοντέλο περιγραφής ανθρωπίνων δραστηριοτήτων γενικού τύπου, καθορίστηκαν οι λειτουργικές και μη-λειτουργικές απαιτήσεις του συστήματος, αναπτύχθηκε το μοντέλο οντοτήτων-συσχετίσεων της βάσης, σχεδιάστηκε η αρχιτεκτονική του συστήματος και τέλος, επιλέχθηκαν προγραμματιστικά εργαλεία και υλοποιήθηκε διαδικτυακή εφαρμογή βασισμένη στο προαναφερθέν μοντέλο. Η εφαρμογή αυτή στοχεύει αφενός στην καταγραφή και παρακολούθηση καθημερινών δραστηριοτήτων των χρηστών και αφετέρου στη διαγραμματική παρουσίαση στατιστικών αποτελεσμάτων προσαρμοσμένων στα εισακτέα δεδομένα του χρήστη. Με τον τρόπο αυτό, ο χρήστης μπορεί να παρακολουθήσει, να ελέγξει και να βελτιώσει την καθημερινότητά του. Το προτέρημα της εφαρμογής «Activity Tracker» έναντι των υπολοίπων είναι η χρήση κοινού μοντέλου περιγραφής, ανεξάρτητου της κατηγορίας/τύπου της δραστηριότητας. Ακόμα, η συσσώρευση όλων των δραστηριοτήτων σε μια κοινή πλατφόρμα, δίνει τη δυνατότητα ευκολότερης παρακολούθησης και άμεσης σύγκρισης – διαγραμματικής και μη – κάθε πιθανού συνδυασμού δραστηριοτήτων. Τέλος, η ομοιομορφία στην αντιμετώπιση όλων των δραστηριοτήτων, προσφέρει στην εφαρμογή τη δυνατότητα επέκτασής της, ώστε να δράσει ως ενδιάμεσο σύστημα που θα αφαιρεί τη μοντελοποίηση του εκάστοτε εξειδικευμένου παρόχου δραστηριοτήτων και θα μοντελοποιεί με κοινό τρόπο κάθε ανθρώπινο γεγονός.