Πιθανοτική ροή φορτίου με περιορισμούς - Παπαθανασίου, Ηλίας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ενέργειας και Ηλεκτρικής Ισχύος, 2015)
Τα τελευταία χρόνια λόγω της ραγδαίας διείσδησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατέστη επιτακτική ανάγκη η πρόβλεψη της λειτουργίας του δικτύου καθώς και ο έλεγχός του με σκοπό την λειτουργία του μέσα στα επιθυμητά όρια. Σκοπός αυτής της διπλωματικής είναι η υλοποίηση της πιθανοτικής ροής φορτίου και στη συνέχεια η υλοποίηση μιας σειράς αλγορίθμων ,όπως θα παρουσιαστούν αργότερα, έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα παραβίασης των ορίων της τάσης των ζυγών. Το περιβάλλον στο οποίο θα γίνει η υλοποίηση αυτή είναι το προγραμματιστικό περιβάλλον της matlab ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και το πακέτο matpower . Συνοπτικά σ’ αυτή την διπλωματική αναπτύσσεται η θεωρία της πιθανοτικής ροής φορτίου δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επίλυση της με αναλυτικές μεθόδους όπως είναι αυτή της γραμμικοποίησης και συνέλιξης που θα χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό. Στη συνέχεια (αφού βρεθούν οι αρχικές κατανομές τάσεων στους ζυγούς) θα χρησιμοποιηθούν τρείς τεχνικές ελέγχου ώστε να φέρουμε τους ζυγούς μέσα στα επιθυμητά όρια τους. Αυτές οι τεχνικές είναι οι εξής: Μεικτός Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός (MILP), έλεγχος τάσης με ανάλυση ευαισθησίας και βελτιστοποίησης σμήνους σωματιδίων (particle swarm optimization).Ως έλεγχοι σε αυτές τις μεθόδους χρησιμοποιούνται οι τάσεις γεννητριών και τα βήματα των πυκνωτών. Οι τεχνικές αυτές θα εφαρμοστούν πάνω στα πρότυπα δίκτυα 9,30,57 και 118 ζυγών της IEEE. Στο τέλος παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που εξάγονται από την εφαρμογή των μεθόδων.