Σχεδιασμός και υλοποίηση συστήματος διαχείρισης εγγράφων - Κελεσίδης, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής & Συστημάτων Πληροφορικής, 2015)
Ο κύριος στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός συστήματος διαχείρισης εγγράφων. Ο στόχος ενός τέτοιου συστήματος είναι η διαχείριση των εγγράφων συμπεριλαμβανομένων λειτουργιών όπως είναι η αποθήκευση αρχείων, ανάκτηση, κοινοποίηση, διαγραφή. Ωστόσο, η κύρια λειτουργία που υποστηρίζεται είναι η ασύγχρονη ομαδική επεξεργασία ενός αρχείου. Το σύστημα διατηρεί μια μονάδα ελέγχου ταυτότητας, εξουσιοδότησης και λογιστικής που μεταξύ άλλων παρέχει δικαιώματα πρόσβασης σε συγκεκριμένες ομάδες χρηστών. Η συνοδευτική αναφορά δίνει έμφαση στις διάφορες αρχιτεκτονικές που χρησιμοποιούνται για το χαρακτηρισμό των υπηρεσιών, καθώς και το επίπεδο των βασικών τεχνολογιών με το οποίο το σύστημα είναι χτισμένο. Το συγκεκριμένο σύστημα έχει σχεδιαστεί έχοντας κατά νου τις απαιτήσεις ενός ερευνητικού έργου και της κοινοπραξίας που το υλοποιεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, η συνεργατική παραγωγή και διαμοιρασμός περιεχομένου, καθώς και η διάκριση των ρόλων με βάση τη διαχειριστική δομή ειναι σημαντική για την υλοποίηση ενός τέτοιου συστήματος.