Πολυκριτηριακή λήψη αποφάσεων και χωροθετική ανάλυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε περιβάλλον GIS: Η περίπτωση του αιολικού πάρκου Ζακύνθου - Γιαννακόπουλος, Μιλτιάδης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2015)
Η ραγδαία αύξηση των παγκοσμίων ενεργειακών αναγκών τους τελευταίους δύο αιώνες, ως αποτέλεσμα της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει οδηγήσει στην εντατική χρήση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Συνέπεια αυτού αποτελούν πληθώρα περιβαλλοντικών προβλημάτων σημαντικότερο των οποίων είναι η κλιματική αλλαγή. Η εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.) αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Η χωροθέτηση εγκαταστάσεων Α.Π.Ε. αποτελεί ένα μείζον θέμα και για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί νομοθετικό πλαίσιο με σκοπό την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων, την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος καθώς και την αποφυγή συγκρούσεων χρήσεων γης. Αντικείμενο της παρούσα διπλωματικής εργασίας αποτελεί η χωροθέτηση εγκατάστασης Α.Π.Ε. και συγκεκριμένα χερσαίου αιολικού πάρκου, στο νομό Ζακύνθου. Στόχος είναι η δημιουργία ενός μεθοδολογικού πλαισίου με σκοπό την εύρεση και την αξιολόγηση των περιοχών χωροθέτησης. Αρχικά, με τη χρήση των εργαλείων των συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών (Σ.Γ.Π.), πραγματοποιείται η εύρεση των υποψήφιων περιοχών χωροθέτησης με βάση τις δεσμεύσεις και τους περιορισμούς της νομοθεσίας. Στην συνέχεια, με την χρήση της πολυκριτηριακής μεθόδου Electre Tri, ιεραρχούνται οι περιοχές αυτές, ως προς τον βαθμό της καταλληλότητας τους, με βάση μια ομάδα κριτηρίων. Τα αποτελέσματα της εύρεσης και αξιολόγησης των περιοχών χωροθέτησης δίνονται σε μορφή χαρτών με σκοπό την οπτική απόδοση και εξήγηση τους. Τα συμπεράσματα της παρούσας ανάλυσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την ανάπτυξη χερσαίων αιολικών πάρκων στον νομό Ζακύνθου.