Σχεδιασμός δίδυμης καμπύλης καλωδιωτής πεζογέφυρας - Καλλιγά, Αλεξία-'Ιρις (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2015)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι ο σχεδιασμός μίας καλωδιωτής σύμμικτης πεζογέφυρας καμπύλης σε κάτοψη. Η υπό μελέτη περιοχή είναι η διασταύρωση της Λεωφόρου Αθηνών και της οδόύ Καραϊσκάκη στο Χαϊδάρι (Παλατάκι). Λόγω της σημαντικής και προς κάθε κατυεύθυνση ροής πεζών στο σημείο αυτό, ο σχεδιασμός της γέφυρας έχει στόχο να είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτή από όλα τα άκρα της διασταύρωσης. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται αναλυτικά τα μέλη από τα οποία αποτελείται η πεζογέφυρα και ο τρόπος στήριξής τους. Γίνεται επίσης υπολογισμός των δράσεων και μορφώνονται οι συνδυασμοί δράσεων με τους οποίους θα γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι. Τέλος, περιγράφονται οι φάσεις κατασκευής της γέφυρας οι οποίες έχουν ληφθεί υπόψιν στην ανάλυση. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο τρόπος προσομοίωσης του φορέα στο λογισμικο ανάλυσης Sofistik GmbH. Η εισαγωγή και η ανάλυση των φάσεων κατασκευής της πεζογέφυρας έγινε μέσω του υποπρογράμματος Construction Stage Manager, ώστε να προσομοιωθεί η πραγματική συμπεριφορά του φορέα. Ακολοθούν αναλυτικά οι έλεγχοι που έγιναν για κάθε μέλος της πεζογέφυρας. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο τρόπος πρόσβασης στην πεζογέφυρα. Πιο συγκεκριμένα, επιλέγεται να κατασκευαστούν τέσσερις ράμπες ανάβασης, μία σε κάθε άκρο της διασταύρωσης. Ακολουθεί η αναλυτική περιγραφή της γεωμετρίας τους και η διαστασιολόγηση και όπλιση των μελών που την αποτελούν. Τέλος, μελετάται η δυναμική απόκριση της πεζογέφυρας υποβαλλόμενη σε φορτία διέλευσης πεζών. Τα φορτία προσομοιώθηκαν στο πρόγραμμα Sofistik με την βοήθεια του υποπρογράμματος DYNA. Η ανάλυση έγινε για φορτίο ενός πεζού και συχρονισμένης ομάδας 8 και 20 πεζών.