Το LPG ως εναλλακτικό καύσιμο στην αυτοκίνηση - Παππάς, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2015)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να γίνει περιγραφή και επεξήγηση των τεχνολογικών λύσεων που χρησιμοποιούνται, για τη χρήση του LPG στα οχήματα. Αρχικά περιγράφονται οι ιδιότητες, η χημική σύσταση και οι χρήσεις του LPG. Παρατίθενται αναλυτικά τα μέρη και οι τύποι (γενιές) των συστημάτων εγκατάστασης LPG που χρησιμοποιούνται για την εκ των υστέρων μετατροπή ενός βενζινοκινητήρα σε κινητήρα καύσης και LPG. Καταγράφονται τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης του LPG, τα οικονομικά οφέλη, καθώς και η οικολογική του σκοπιά και τα οφέλη που έχει η χρήση LPG στα οχήματα στο περιβάλλον. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στα οχήματα LPG-πετρελαίου, τα συστήματα ανάμιξης LPG-πετρελαίου και τα οφέλη από τον συνδυασμό των δύο καυσίμων. Τέλος, καταγράφονται οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφαλείας για την “ασφαλή” χρήση του LPG, καθώς και οι επιπλέον έλεγχοι που γίνονται σε οχήματα με διπλό καύσιμο (LPG-βενζίνη) στο ΚΤΕΟ.