Προγραμματισμός παραγωγής και δYναμικότητας με την χρήση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρησης επιχειρησιακών πόρων microsoft dynamics NAV - Σκαφίδας, Φίλιππος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας & Τεχνολογίας Υλικών, 2015)
Αντικείμενο μελέτης της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων (EnterpriseResourcePlanning - ERP)MicrosoftBusinessSolutionsNavisionστο κομμάτι του προγραμματισμούπαραγωγής.Τα στοιχεία σχετικά με την παραγωγική διαδικασία αντλήθηκαν από την βάση δεδομένων την εταιρίας κλειθροποιίας DOMUSΑ.Ε. Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων και των αδυναμιών που προσφέρει το παρόν σύστημα, αλλά και κάθε σύστημα ERP, σχετικά με την παραμετροποίηση και τον προγραμματισμό της παραγωγής διαδικασίας. Με την ολοκλήρωση της διπλωματικής εργασίας στόχος είναι να καταστεί σαφής η φιλοσοφία με την οποία ένα τέτοιο σύστημα προσεγγίζει το πρόβλημα του προγραμματισμού παραγωγής και καλείται να δώσει λύσεις. Προς την εκπλήρωση των παραπάνω στόχων ακολουθήθηκε η εξής μεθοδολογία που αναλύεται στα ακόλουθα κεφάλαια: Στο πρώτο κεφάλαιοπραγματοποιείται εισαγωγή στην έννοια των συστημάτων ERPκαι στα βασικά στοιχεία που τα αποτελούν. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζεται η ιστορική τους εξέλιξη από τις αρχές της δεκαετίας του 60 μέχρι και σήμερα και τα κύρια υποσυστήματα και εφαρμογές που τα πλαισιώνουν. Ακόμη γίνεται αναφορά στην διαδικασία επιλογής, υλοποίησης και λειτουργίας ενός συστήματος ERPκαθώς και τα οφέλη και μειονεκτήματα που αυτά προσφέρουν. Τέλος γίνεται μία σύντομη παρουσίαση του MicrosoftBusinessSolutionsNavisionως ένα παράδειγμα Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων. Στο δεύτερο κεφάλαιο αρχικά αναλύεται η έννοια του προγραμματισμού παραγωγής και οι συνιστώσες της. Στην συνέχεια παρουσιάζεται η διαδικασία του προγραμματισμού παραγωγής στα συστήματα ERPκαι ειδικά η λειτουργία του υποσυστήματος Προγραμματισμού Παραγωγικών Πόρων (MRP). Τέλος αναφέρεται η θεωρία της διαδικασίας προγραμματισμού παραγωγής σε περιπτώσεις συμφόρησης και πιο συγκεκριμένα η θεωρία Βελτιστοποιημένης Τεχνολογίας Παραγωγής (OPT). Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η παραμετροποίηση και ο προγραμματισμός παραγωγής της επιχείρησης στο περιβάλλον του MicrosoftBusinessSolutionsNavision. Παρουσιάζονται διαδοχικά τα βήματα για την καταχώρηση Ειδών, Στοιχείων Τεχνικών Προδιαγραφών, Ημερολογίων Παραγωγής, στοιχείων Κέντρων Εργασίας, στοιχείων Φασεολογίων και Αποθηκευτικών Μονάδων. Τέλος εκτελείτε ο προγραμματισμός παραγωγής με βάση την παραμετροποίηση που προηγήθηκε. Στο τέταρτο κεφάλαιο πραγματοποιείται η μελέτη περιπτώσεων όπου για συγκεκριμένα προβλήματα, που ανακύπτουν καθημερινά στο περιβάλλον μίας παραγωγικής επιχείρησης, μελετήθηκε αν υπάρχει εφικτός τρόπος αντιμετώπισης τους καθώς και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την διαδικασία αυτή. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται η τελική εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων στον προγραμματισμό και έλεγχο της παραγωγής. Τέλος γίνεται η προσπάθεια να αναλυθεί το σε ποιο βαθμό ένα τέτοιο πληροφοριακό σύστημα μπορεί να καλύψει και να βελτιώσει τις καθημερινές παραγωγικές διαδικασίες και λειτουργίες μίας επιχείρησης.