Εκτίμηση υδατικού δυναμικού σε συνθήκες αποδάσωσης: Εφαρμογή στη λεκάνη της Λίμνης Πλαστήρα - Φώτης, Ανάργυρος-Ελευθέριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης, 2015)
Η παρούσα μελέτη εστιάζει στις επιπτώσεις των σεναρίων αλλαγής χρήσης γης στο υδατικό ισοζύγιο της λεκάνης της Λίμνης Πλαστήρα στη Θεσσαλία. Πιο συγκεκριμένα, κατασκευάζονται σενάρια αποδάσωσης και μετατροπής των περιοχών αυτών σε βοσκοτόπια ώστε να μελετηθεί η επίδραση της αποδάσωσης στην άμεση απορροή της λεκάνης. Για να επιτευχθεί αυτό, γίνεται χρήση του μοντέλου υδατικού ισοζυγίου SWAT (Soil and Water Assessment Tool). Τα στοιχεία εισόδου που ήταν απαιτούνταν για την προσομοίωση του υδρολογικού κύκλου της λεκάνης, ήταν το Ψηφιακό Μοντέλο Εδάφους της περιοχής, οι ψηφιακοί χάρτες των χρήσεων γης και των εδαφών καθώς επίσης και μετεωρολογικά δεδομένα σε ημερήσιο βήμα. Το μοντέλο βαθμονομήθηκε συγκρίνοντας τις προσομοιωμένες και μετρημένες συνολικές απορροές στην έξοδο της λεκάνης στη θέση του φράγματος της Λίμνης Πλαστήρα. Η βαθμονόμηση κρίθηκε επιτυχής, όταν επιτεύχθηκε υψηλός συντελεστής NSE (Nash-Sutcliffe Efficiency). Επίσης χρησιμοποιήθηκαν και τα κριτήρια ελέγχου R2 και RSR ώστε να ελεγχθεί η τελική επίδοση του μοντέλου. Κατασκευάστηκαν τρία υποθετικά σενάρια με βάση τα οποία δασικές εκτάσεις μετατρέπονταν σε βοσκοτόπια. Πρακτικά, η παράμετρος που διαφοροποιήθηκε ήταν ο αριθμός καμπύλης CN και η έκταση αποδάσωσης για κάθε σενάριο. Για κάθε ένα από τα τρία σενάρια υπολογίστηκαν οι μεταβολές στην απορροή της λεκάνης καθώς και η επίδραση της αποδάσωσης στις υπόλοιπες συνιστώσες του υδρολογικού κύκλου.