Διαχρονική Συμβολομετρία Ραντάρ για την εκτίμηση ρυθμών παραμόρφωσης στην περιοχή της Δυτικής Κρήτης για την χρονική περίοδο 1992-2001. Σύγκριση με δεδομένα GPS. - Κασκαρά, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Ανώτερης Γεωδαισίας, 2015)
Στο νότιο τμήμα της Ελλάδα βρίσκεται το όριο μεταξύ της Ευρασιατικής και της Αφρικανικής πλάκας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην επαφής και σύγκλιση της Ευρασιατικής πλάκας με την Αφρικανική, γεγονός που αιτιολογεί την παρατηρούμενη υψηλή σεισμικότητα στην περιοχή της. Η βύθιση της Αφρικανικής πλάκας κάτω από την Ευρασιατική είναι η αιτία παραγωγής του μάγματος σε βάθος κάτω από την υπερκείμενη πλάκα και ως αποτέλεσμα σχηματίζεται το Ελληνικό νησιωτικό τόξο. Το τόξο αυτό αποτελείται από μια διαδοχή νησιών, όπως η Ρόδος, η Κρήτη, τα Κύθηρα και η Πελοπόννησος. Επομένως, το νησί της Κρήτης θεωρείται κρίσιμη περιοχή όσον αφορά την τεκτονική δραστηριότητα γι’ αυτό η χαρτογράφηση των τεκτονικών κινήσεων αυτής κρίνεται μεγάλης σημασίας. Διαφορική Συμβολομετρία είναι μια τεχνική που έχει αναπτυχθεί ιδιαιτέρως τα τελευταία είκοσι χρόνια και είναι ικανή να μετρήσει παραμορφώσεις του εδάφους με μεγάλη ακρίβεια. Σε αυτή τη μελέτη, η παραμόρφωση της περιοχής ενδιαφέροντος έχει μετρηθεί με τη χρήση μιας σειράς ERS1 και ERS2 απεικονίσεων για την χρονική περίοδο 1992 έως 2001. Στις μέρες μας, υπάρχει μεγάλος αριθμός λογισμικών κατάλληλων για επεξεργασία εικόνας ραντάρ. Στην εργασία αυτή, παρουσιάζεται μια σύγκριση μεταξύ των λογισμικών StaMPS και SARscape. Αρχικά, τα δεδομένα υπέστησαν επεξεργασία με το λογισμικό SARscape, το οποίο είναι μια επέκταση του λογισμικού ENVI που είναι κατάλληλο για την επεξεργασία διαστημικών δεδομένων από ραντάρ συνθετικού ανοίγματος (SAR) αισθητήρες (Sahraoui et al., 2006). Αρχικά, όλο το σετ δεδομένων υποβλήθηκε σε επεξεργασία με τη βοήθεια της προηγμένης τεχνικής Διαφορικής Συμβολομετρίας, τη μέθοδο υποσυνόλων μικρών βάσεων (SBAS). SBAS είναι μια τεχνική η οποία είναι ιδανική για την μελέτη χωρικής και χρονικής εδαφικής παραμόρφωσης και μέσω της επεξεργασίας πολλαπλών εικόνων SAR μπορεί να παρέχει ένα γραμμικό ρυθμό παραμόρφωσης σε χιλιοστά ανά χρόνο. Έπειτα, η επεξεργασία έγινε με τη χρήστη του λογισμικού StaMPS [Hooper, 2006], ένα δωρεάν και ανοιχτού κώδικα λογισμικό που αναπτύχθηκε αρχικά στο πανεπιστήμιο του Stanford και η μετέπειτα ανάπτυξή του έγινε στα πανεπιστήμια της Ισλανδίας, Delft και Leeds. Για την εξαγωγή αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκε μια συνδυαστική μέθοδος των δύο διαφορετικών μεθόδων επεξεργασίας χρονοσειρών, αυτή των σταθερών σκεδαστών (PS) και αυτή των υποσυνόλων μικρών βάσεων (SBAS). Εξαιτίας της θέσης του νησιού της Κρήτης και το πολυσύνθετο της περιοχής, η εδαφική παραμόρφωση του δείχνει μεγάλη διακύμανση. Στην μελέτη αυτή, συνδυάζονται διαθέσιμα δεδομένα GPS των δικτύων URANUS και GREECE με τις ταχύτητες που υπολογίστηκαν από την διαδικασία της Συμβολομετρίας και γίνεται μια ερμηνεία των αποτελεσμάτων.