Διερεύνηση της επάρκειας σχεδιασμού κατά EC8 αντιπροσωπευτικών κατασκευών Ο/Σ για σεισμική διέγερση κοντινού πεδίου και συνεκτίμηση των τοιχοπληρώσεων - Κρικέλης, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας, 2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία αναλύονται δύο πολυώροφα κτίρια οπλισμένου σκυροδέματος και εξετάζεται η απόκρισή τους υπό την επιβολή σεισμού. Αρχικά και τα δύο κτίρια αναλύονται σε στατικό πρόγραμμα υπό την επιβολή του φάσματος σχεδιασμού που προτείνει ο EC8 και έπειτα οπλίζονται κάποια χαρακτηριστικά δομικά στοιχεία και ελέγχονται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς. Έπειτα για το κάθε κτίριο εκτελείται ξεχωριστή ανάλυση. Το πρώτο, που είναι αμιγώς τοιχωματικό και στις δύο οριζόντιες διευθύνσεις, υποβάλλεται σε δυναμική ανάλυση υπό την επιβολή φασμάτων, που έχουν προκύψει από πραγματικές καταγραφές ή από μεθόδους πρόβλεψης εδαφικής κίνησης, κατάλληλα κλιμακωμένων, και συγκρίνονται οι νέες απαιτήσεις σε αντοχή με τις αντίστοιχες διαθέσιμες από την όπλιση. Στο δεύτερο, που είναι πλαισιακό στη μία διεύθυνση και τοιχωματικό στην άλλη, προσομοιώνεται η τοιχοποιία πλήρωσης των ανοιγμάτων, ώστε να συμμετέχει στη δυσκαμψία και την αντοχή της κατασκευής και έπειτα γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων από τη θεώρηση “γυμνού” φορέα και τοιχοπληρωμένου φορέα. Παρακάτω εξετάζονται με περισσότερη λεπτομέρεια ορισμένα θέματα, τα οποία αποτελούν το θεωρητικό υπόβαθρο των υπολογισμών που έπονται στη συνέχεια.