Προστασία Της Ιδιωτικότητας Στην Δημοσίευση Μη Σχεσιακών Δεδομένων - Γκουντούνα, Όλγα (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2015)
Η παρούσα διδακτορική διατριβή πραγματεύεται ζητήματα προστασίας της ιδιωτικότητας σε δημοσιεύσεις μη σχεσιακών δεδομένων. Η σχετική έρευνα αφορά σε ανάπτυξη και υλοποίηση αλγορίθμων οι οποίοι τροποποιούν τα προς δημοσίευση δεδομένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην αποκαλύπτεται η ταυτότητα των εγγραφών και η ευαίσθητη πληροφορία των ατόμων. Μεγάλο εύρος καθημερινών ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως οι ιατρικές εξετάσεις, οι αγορές μέσω πιστωτικών καρτών, οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, η χρήση μηχανών αναζήτησης στο διαδίκτυο, κτλ. προκαλούν την καταγραφή πληροφορίας. Η δημοσίευση ή διανομή αυτή των δεδομένων θέτει σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα των χρηστών, καθώς ακόμα και μετά την απαλοιφή μόνο των μοναδικών αναγνωριστικών (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο), συνδυασμοί άλλων γνωρισμάτων (π.χ. φύλο, ηλικία, ΤΚ) μπορεί να είναι σπάνιοι και να λειτουργήσουν ως ψευδο-αναγνωριστικά, αποκαλύπτοντας την ταυτότητα των εγγραφών. Σκοπός των μεθόδων ανωνυμοποίησης είναι να αποφευχθεί η ταυτοποίηση εγγραφών από κακόβουλους επιτιθέμενους, ώστε να μην μπορεί να αποκαλυφθεί ευαίσθητη πληροφορία ατόμων. Αυτό επιτυγχάνεται με μετασχηματισμό των δεδομένων ώστε να μην είναι δυνατή η παραβίαση κάποιας εγγύησης ιδιωτικότητας. Η διαδικασία αυτή επιφέρει κάποια απώλεια πληροφορίας στα τελικά δεδομένα διότι αποκρύπτει ή αλλοιώνει μέρος της πληροφορίας των ψευδο-αναγνωριστικών. Οι αλγόριθμοι ανωνυμοποίησης έχουν ως στόχο την εύρεση της χρυσής τομής ανάμεσα στην προστασία της ιδιωτικότητας και στην χρησιμότητα των δεδομένων. Στη σχετική βιβλιογραφία έχουν γίνει πολλά βήματα στην προστασία της ιδιωτικότητας σχεσιακών δεδομένων. Στα πλαίσια της παρούσας διατριβής επικεντρωνόμαστε στην ανωνυμοποίηση (α) δεδομένων με δενδρική δομή, όπως είναι τα XML δεδομένα αλλά και οι σχεσιακές βάσεις με πολλούς πίνακες που συνδέονται μεταξύ τους με ξένα κλειδιά, (β) δεδομένων με δομή γράφου με έμφαση στα διασυνδεδεμένα δεδομένα και ειδικά τα δεδομένα RDF λόγω της ευρείας διάδοσής τους στον Παγκόσμιο Ιστό, και (γ) αραιών πολυδιάστατων δεδομένων χωρίς δομή που αποτελούνται από σύνολα συνεχών αριθμητικών τιμών, όπως π.χ. τα οικονομικά δεδομένα από σύνολα πληρωμών ή αγορών από πιστωτικές κάρτες. Επίσης, μελετήθηκαν διαφορετικά μοντέλα επίθεσης, όπως (i) το σενάριο όπου συναθροιστική γνώση των αριθμητικών τιμών των γνωρισμάτων κάποιας εγγραφής δεδομένων (π.χ. άθροισμα, μέσος όρος) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει ταυτοποίησή της, και (ii) πιο πολύπλοκα σενάρια επίθεσης που περιλαμβάνουν την γνώση πολλαπλών συναρτήσεων που καθεμία ορίζεται πάνω σε οποιοδήποτε υποσύνολο των πραγματικών τιμών των γνωρισμάτων μιας εγγραφής.