Σχεδιασμός πολυώροφου κτιρίου με φέροντα οργανισμό από χάλυβα, πυρήνα από οπλισμένο σκυρόδεμα με και χωρίς συνδέσμους δυσκαμψίας - Διάκου, Σκεύη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2009)
Αντικείμενο μελέτης της παρούσας Διπλωματικής εργασίας αποτελεί ένα εξαώροφο κτήριο με φέροντα οργανισμό από χάλυβα και πυρήνα από οπλισμένο σκυρόδεμα. Μελετήθηκαν δύο εναλλακτικές προτάσεις του κτηρίου, η μία με συνδέσμους δυσκαμψίας και η δεύτερη χωρίς. Για κάθε εναλλακτική πρόταση προσδιορίστηκαν οι δράσεις σχεδιασμού αναλυτικά. Η ανάλυση και η διαστασιολόγηση της κατασκευής έγινε με βάση τον Ευρωκώδικα 3 και τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό (ΕΑΚ 2000). Για την ανάλυση χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό πρόγραμμα ETABS. Μετά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων με τη βοήθεια του προγράμματος, επιλέχθηκαν οι βέλτιστες διατομές για κάθε εναλλακτική πρόταση ξεχωριστά και έγιναν όλοι οι έλεγχοι επάρκειας για τα μέλη της κατασκευής. Στο τέλος συγκρίναμε τις δύο εναλλακτικές προτάσεις και καταλήξαμε στα συμπεράσματα της διπλωματικής όσον αφόρα την ευστάθεια του φορέα τόσο με τη χρήση των χιαστί συνδέσμων δυσκαμψίας όσο και χωρίς. Επίσης, για την ολοκλήρωση της εργασίας θεωρήθηκε σκόπιμο να δοθούν βασικές τεχνικές οδηγίες για το λογισμικό πρόγραμμα ETABS.