Διερεύνηση συνδυαστικής χρήσης γεωδαιτικών σταθμών και μηχανών μέτρησης συντεταγμένων αρθρωτού βραχίονα για εφαρμογές βιομηχανικής γεωδαισίας - Παππάς, Σπύρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2015)
Στις περισσότερες σύγχρονες βιομηχανικές εφαρμογές, απαιτείται υψηλή γεωμετρική ακρίβεια και αξιοπιστία συνδυασμένες με αυξημένη ταχύτητα λήψης και επεξεργασίας δεδομένων για την παραγωγή οικονομοτεχνικά άρτιων κατασκευών και εξαρτημάτων. Έτσι αναζητούνται συνεχώς υβριδικές λύσεις, οπού συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα του κάθε εξοπλισμού θα προσεγγίσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα όσο το καλύτερο δυνατόν. Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη ενός υβριδικού συστήματος που συνδυάζει τη χρήση γεωδαιτικού σταθμού και αρθρωτού μετρητικού βραχίονα, χρησιμοποιώντας ως απαραίτητο παρελκόμενο το κυκλικό πρίσμα CCR. Η προτεινόμενη προσέγγιση ελέγχεται πειραματικά σε αίθουσα κατάλληλη διαμορφωμένη στη Σχολή των Τοπογράφων και Αγρονόμων Μηχανικών και συμπεριλαμβάνει τρία σετ μετρήσεων για τρεις θέσεις του αρθρωτού βραχίονα, ενώ ο γεωδαιτικός σταθμός παραμένει ακλόνητος. Η διεξαγωγή της πειραματικής εφαρμογής έγινε με την βοήθεια δύο λογισμικών σε πραγματικό χρόνο. Ο γεωδαιτικός σταθμός ήταν συνδεδεμένος με το πρόγραμμα Axyz, ενώ ο αρθρωτός βραχίονας με το λογισμικό PcDmis. Η ανάλυση πραγματεύεται το μαθηματικό μοντέλο σύνδεσής τους, την κατάστρωση ενός μεθοδολογικού πλαισίου και το μετασχηματισμό των δεδομένων σε ένα ενιαίο σύστημα αναφοράς. Η επεξεργασία και η ανάλυση των δεδομένων έγιναν χρησιμοποιώντας το λογισμικό Axyz. Τέλος έγινε η ανάλυση και ο προγραμματισμός στην γλώσσα Matlab του γενικού μαθηματικού μοντέλου διασύνδεσης (3-D αφινικός μετασχηματισμός). Αξιολογώντας τα αποτελέσματα, διαπιστώθηκε πως η συνδυασμένη χρήση του γεωδαιτικού σταθμού με τον αρθρωτό βραχίονα αποτελεί μία βιώσιμη υβριδική λύση για βιομηχανικές εφαρμογές, καθώς η ακρίβεια της μεθόδου κρίνεται αρκετά ικανοποιητική.