Μέτρηση ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου σε εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - Τασιακόπουλος, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2015)
Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και οι επιδράσεις της στον άνθρωπο αποτελούν συχνό θέμα συζήτησης στις μέρες μας. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μας φέρνει συνεχώς σε επαφή με χαμηλόσυχνα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία συχνότητας 50 Hz. Παράλληλα, η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) έχει δημιουργήσει πολλούς μύθους γύρω από την επικινδυνότητά τους. Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τις μετρήσεις ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων σε εγκαταστάσεις Α.Π.Ε., καθώς και τη σύγκριση των μετρήσεων αυτών τόσο με τα όρια που θέτει η κείμενη Ελληνική Νομοθεσία όσο και με τα επίπεδα των πεδίων γύρω από άλλες εγκαταστάσεις του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται αρχικά τα χαµηλόσυχνα ηλεκτροµαγνητικά πεδία και οι πηγές έκθεσης τους στο περιβάλλον. Στη συνέχεια αναδεικνύονται μερικές έρευνες σχετικές με τις βιολογικές επιδράσεις των χαµηλόσυχνων πεδίων και παρουσιάζονται η Ελληνική Νομοθεσία και οι διεθνείς οδηγίες για τα όρια έκθεσης. Έπειτα γίνεται εκτενής αναφορά των προτύπων μέτρησης ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων ΕΛΟΤ IEC 61786 και IEEE Std 644-1994. Τέλος παρουσιάζονται οι μετρήσεις που διενεργήθηκαν και τα συμπεράσματα τα οποία εξήχθησαν.