Μελέτη αξιοποίησης ελληνικών γεωργικών εκτάσεων με συνύπαρξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αγροτικής παραγωγής - Δημάκης, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετά διεξοδικά δυο σχέδια δράσης, που στοχεύουν στην αξιοποίηση των ελληνικών γεωργικών εκτάσεων. Προωθούν τη χρήση της ίδιας έκτασης γης με πολλαπλό τρόπο, μέσω της συνύπαρξης των ΑΠΕ και της αγροτικής παραγωγής. Το πρώτο σχέδιο δράσης περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός υπερυψωμένου φωτοβολταϊκού συστήματος πάνω ακριβώς από μια καλλιεργήσιμη έκταση της Ελλάδας, με στόχο την τροφοδοσία μιας κτηνοτροφικής μονάδας. Αξιοποιείται εποικοδομητικά η μέθοδος ενεργειακού συμψηφισμού, Net Metering, που επιτρέπει στον καταναλωτή να καλύπτει μέρος της ιδιοκατανάλωσής του ενώ παράλληλα του παρέχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της "πράσινης ενέργειας". Η δημιουργία ενός τέτοιου πρότυπου αγροτοφωτοβολταϊκού συστήματος συμβάλλει στη διπλή αξιοποίηση της γης, με ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας και τροφής, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα το παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα χωρίς όμως να μειώνονται οι καλλιέργειες βρώσιμων προϊόντων. Το δεύτερο σχέδιο δράσης περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός υπερυψωμένου φωτοβολταϊκού συστήματος, με σύμβαση πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, που τοποθετείται ακριβώς πάνω από μια ενεργειακή καλλιέργεια του φυτού switchgrass, σε μια άγονη έκταση της Ελλάδας. Η καλλιέργεια επιλεγμένων φυτών κάτω από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια, αποτελεί έναν έξυπνο τρόπο διπλής αξιοποίησης της γης με παράλληλη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και βιοκαυσίμων. Η σύσταση ενός τέτοιου πρότυπου συστήματος συντοποθέτησης αποτελεί μια καινοτόμο στρατηγική, η οποία προσφέρει πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οι οικονομοτεχνικές μελέτες των δυο σχεδίων δράσης υλοποιήθηκαν με την χρήση σχεδιαστικών εργαλείων (Autocad, SketchUp), εξειδικευμένων υπολογιστικών εργαλείων (PVSYST, PVGIS, Meteonorm) και λογισμικού υπολογιστικών φύλλων (Excel).