Μελέτη εγκατάστασης και κλιμακωσιμότητας κατανεμημένου συστήματος διαχείρισης μεγάλου όγκου δεδομένων χρήσης υπολογιστικών νεφών - Μάρκου, Χρήστος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών. Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων, 2015)
Η περιοχή των υπολογιστικών νεφών εμφανίζει τα τελευταία χρόνια ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς όλο και περισσότεροι καθημερινοί χρήστες αλλά και επιχειρήσεις καταφεύγουν σε υπηρεσίες υπολογιστικών νεφών για να καλύψουν ανάγκες αποθήκευσης αλλά και υπολογιστικής ισχύος. Από την πλευρά του παρόχου των υπηρεσιών και διαχειριστή του υπολογιστικού νέφους δημιουργείται η ανάγκη για κεντρική παρακολούθηση του υπολογιστικού νέφους και εξαγωγή χρήσιμων πληροφοριών και στατιστικών με σκοπό την συνεχή συντήρηση αλλά και βελτίωση των υπηρεσιών του.