Έλεγχος αντιστροφέα συστήματος επαγωγικής μεταφοράς ισχύος - Σταυρόπουλος, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2015)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη και εφαρμογή διαφόρων μεθόδων για την υλοποίηση του συστήματος ελέγχου ασύρματου φορτιστή ηλεκτρικού οχήματος. Το σύστημα ελέγχου αποτελείται από τον αλγόριθμο ελέγχου του αντιστροφέα για την οδήγηση του πρωτεύοντος τυλίγματος του συστήματος επαγωγικής μεταφοράς ισχύος και το υποσύστημα αισθητήρων ανίχνευσης των απαιτούμενων σημάτων. Το ρεύμα εξόδου είναι το σήμα που ανιχνεύεται στο δευτερεύον τύλιγμα και το οποίο αποστέλλεται μέσω οπτικής σύζευξης στην διάταξη οδήγησης του πρωτεύοντος τυλίγματος για την υλοποίηση ελέγχου κλειστού βρόχου με χρήση τεχνικής κλειδώματος φάσης (Phase-Locked Loop -PLL). Για τον έλεγχο μέσω μικροεπεξεργαστή αναπτύχθηκαν δυο διαφορετικές μεθοδολογίες κλειδώματος της φάσης. Η πρώτη μέθοδος χρησιμοποιεί σταθερό βήμα διόρθωσης του σφάλματος, και ονομάζεται μέθοδος Σταθερού Βήματος. Η δεύτερη μέθοδος οδηγεί στη διόρθωση της συχνότητας λειτουργίας βασιζόμενη σε PI έλεγχο. Οι δυο αυτές μέθοδοι συγκρίνονται με τη μέθοδο ανίχνευσης σημείου μέγιστης παρεχόμενης ισχύος από το πρωτεύον, που είναι μια εναλλακτικά χρησιμοποιούμενη μέθοδος σε συστήματα ασύρματης μεταφοράς ισχύος. Τέλος, συγκρίνονται τόσο μέσω προσομοιώσεων στο πρόγραμμα MATLAB/ Simulink όσο και πειραματικά δυο τοπολογίες του συστήματος επαγωγικής μεταφοράς ισχύος, με έναν ή δυο πυκνωτές αντιστάθμισης εν σειρά στα τυλίγματα.