Ανάπτυξη μεθοδολογικού πλαισίου για την αξιολόγηση κτιρίων σχεδόν μηδενικού ενεργειακού ισοζυγίου - Μακατσώρης, Σωτήριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2015)
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να μελετηθούν τα Κτίρια Μηδενικού και Σχεδόν Μηδενικού Ενεργειακού Ισοζυγίου. Συλλέχθηκαν και καταγράφηκαν οι ορισμοί που έχουν διατυπωθεί ως προς τα κτίρια αυτά, καταγράφηκε η σχετική ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία και εντοπίστηκαν παγκοσμίως πρότυπα κτίρια που επιτυγχάνουν την επιθυμητή απόδοση και λειτουργία. Επιπλέον διαμορφώθηκε κατάλληλο μεθοδολογικό πλαίσιο μέσω του οποίου δύναται να αξιολογηθεί η απόδοση των εν λόγω κτιρίων και αναπτύχθηκε ένα υπολογιστικό εργαλείο για την αξιολόγηση τους. Εν συνεχεία αξιολογήθηκαν κάποια από τα πρότυπα κτίρια που εντοπίστηκαν, με χρήση της μεθοδολογίας που αναπτύχθηκε. Επίσης, αναλύθηκε ο τρόπος και ο βαθμός εξάρτησης των δεικτών αξιολόγησης που θεσπίστηκαν από τις καταναλώσεις ενέργειας και ορισμένα δομικά τους χαρακτηριστικά. Τέλος, προτάθηκε μια μεθοδολογία βαθμολόγησης και κατάταξης των Κτιρίων Μηδενικού και Σχεδόν Μηδενικού Ενεργειακού Ισοζυγίου με σκοπό την ταξινόμησή τους ανάλογα με το βαθμό επίτευξης του στόχου για μηδενικό ή σχεδόν μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο.