Διερεύνηση των προσδιοριστικών παραγόντων και μεθόδων πρόβλεψης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας - Θεοχαρόπουλος, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2015)
Η απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς κι η έντονη διασύνδεση των κρατικών συστημάτων μεταφοράς, δημιούργησε αυξανόμενες απαιτήσεις στην ορθή πρόβλεψη ηλεκτρικών φορτίων για τις εκάστοτε αγορές. Η ορθή πρόβλεψη α-ποτέλεσε βασική προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία μιας απελευθερωμένης αγο-ράς. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέων μαθηματικών μεθόδων πρόβλεψης ηλεκτρικής ενέργειας, αποτέλεσε κινητήριο δύναμη για την παραγωγή πληθώρας μελετών. Λαμβάνοντας υπόψη την άμεση συσχέτιση της ηλεκτρικής ενέργειας με όλους τους τομείς δραστηριότητας σε μια σύγχρονη οικονομία, προκύπτει ότι η μοντελοποιήση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας διαφέρει σημαντικά ως προς τους προσδιοριστικούς παράγοντες που την επηρεάζουν. Στο πλαίσιο αυτό, ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι διττός. Αφενός, στοχεύει στην διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την ζήτηση αλλά και στην ανά-λυση των σύγχρονων μαθηματικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται από τους εκά-στοτε ερευνητές. Αφετέρου, πραγματοποιείται μοντελοποίηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για το Ελληνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας τόσο σε μακροπρόθεσμο όσο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Τέλος, επιχειρείται η παραγωγή προβλέψεων τόσο σε μηνιαίο επίπεδο (μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη) για το έτος 2015, όσο και μακροπρόθεσμα για πενταετία 2015-2019.