Εσωτερικό περιβάλλον επιχειρηματικού σχεδίου Pay-As-You-Throw - Ιωάννου, Χαράλαμπος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2015)
Στην σημερινή εποχή, η εξοικονόμηση φυσικών πόρων, και η επαναχρησιμοποίηση των υπαρχόντων, μέσω της διαδικασίας της ανακύκλωσης, δεν αποτελεί μόνο ένα δρόμο προς την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αρχίζει να αποδεικνύεται ως μια αναγκαιότητα τόσο για ιδιωτικούς όσο και κρατικούς φορείς για οικονομική βιωσιμότητα. Σημαντικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί το πρόγραμμα “Πληρώνω όσο Πετάω” (ΠΟΠ). Το πρόγραμμα αυτό (επίσης γνωστό και ως μεταβλητή τιμολόγηση) χρεώνει τους δημότεςσύμφωνα με τις ποσότητες απορριμμάτων που παράγουν, δίνοντας τους οικονομικά κίνητρα να ανακυκλώνουν περισσότεροκαι να παράγουν λιγότερο. Το αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας πραγματεύεται με την ανάλυση του εσωτερικού περιβάλλοντος του επιχειρηματικού σχεδίου που αφορά τους κάδουςPAYT. Οι κάδοι PAYTείναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα κάδων (σύμμικτων και ανακύκλωσης) το οποίο αποτελεί την πρώτη μεγάλη προσπάθεια ένταξης προϊόντων και μεθόδων PAYT στην ελληνική αγορά και καθημερινότητα. Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε από μια κοινοπραξία, αποτελούμενη από τρείς επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονταν σε συνεργασία με δύο εκπαιδευτικά/ερευνητικά ιδρύματα.Το τελικό προϊόν, οι κάδοι PAYT σχεδιάστηκε ώστε να μπορεί να εφαρμόσει προγράμματα PAYT στο Ελληνικό περιβάλλον, το οποίο λόγο δυσκολιών που εμφανίζονται από τον ιδιόρρυθμο πολεοδομικό σχεδιασμό της, καθιστά τα περισσότερα προϊόντα PAYTμη αποτελεσματικά. Στην παρούσα διπλωματική γίνεται παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης των επιχειρήσεων και του προϊόντος, ξεδιπλώνεται ο προγραμματισμός του έργου, και επεξηγείται η διαδικασία καθορισμού στόχων της επένδυσης. Επιπλέον αναλύονται οι παράγοντες που θα καθορίσουν την επιτυχία του προϊόντος, τόσο ενδογενείς όσο και εξωγενείς, και πραγματοποιείται ανάλυση SWOT. Επίσης, γίνεται ανάπτυξη του στρατηγικού σχεδίου προς επίτευξη των στόχων και αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της ανάλυσης SWOT. Τέλος παρουσιάζεται το οικονομικό πλάνο της επένδυσης αποτελούμενο από οικονομικές προβλέψεις στις χρηματοροές της, την ανάλυση σεναρίων βάση μεταβολής παραμέτρων και πραγματοποίηση ανάλυσης ευαισθησίας, και την τελική της αξιολόγηση.