Εξαγωγή περιγραφικών σχέσεων για τον εντοπισμό τοπικών μεγίστων φωτοβολταϊκής πλαισιοσειράς σε συνθήκες μερικής σκίασης - Κοτρώτσου, Φρειδερίκη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2015)
Η ευρεία διείσδυση των φωτοβολταϊκών (Φ/Β) διατάξεων, τόσο στα διασυνδεδεμένα όσο και στα αυτόνομα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, επιτάσσει τη μελέτη των φαινομένων που διέπουν τη Φ/Β τεχνολογία. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη του φαινομένου της μερικής σκίασης σε Φ/Β πλαισιοσειρά, η οποία παρουσιάζεται σε διάφορες εφαρμογές Φ/Β συστημάτων. Αρχικά, γίνεται μια σύντομη βιβλιογραφική ανασκόπηση αναφορικά με τα μοντέλα ενεργεια- κής απόδοσης των Φ/Β, όταν αυτά λειτουργούν υπό ανομοιόμορφες συνθήκες ακτινοβολίας ή και θερμοκρασίας. Το επικρατέστερο, για την περαιτέρω έρευνα του φαινομένου, είναι το μοντέλο της μιας διόδου, με την έκφρασή του σε αναλυτική μορφή με χρήση της συνάρτησης Lambert W. Στη συνέχεια, έγινε μια προσπάθεια ανάλυσης της συμπεριφοράς των σημείων μέγιστης παραγόμενης ισχύος (MPPs) σε μια Φ/Β πλαισιοσειρά, εξετάζοντας κάποια ενδεικτικά σε- νάρια σκίασης και μελετώντας τη λειτουργία της Φ/Β διάταξης, όταν αυτή λειτουργεί σε ανομοιόμορφες συνθήκες. Σ ́ αυτά τα πλαίσια, προσδιορίστηκε ο μέγιστος αριθμός των εμ- φανιζόμενων τοπικών MPPs, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τη διάταξη που εξετάζεται. Επίσης, έπειτα από μια σύντομη ανάλυση και αξιολόγηση των επικρατέστερων μοντέλων ε- κτίμησης των μεγίστων ισχύος, καταλήγουμε στη διατύπωση μιας νέας αναλυτικής φόρμου- λας. Αυτή η νέα φόρμουλα επωφελείται από τα πλεονεκτήματα των προηγούμενων μεθόδων, προσπαθώντας να εξαλείψει τις αδυναμίες τους. Επιπροσθέτως, μπορεί να βρει εφαρμογή σε περιπτώσεις πολυεπίπεδης σκίασης, λαμβάνοντας υπόψιν τον θερμοκρασιακό παράγοντα. ￼Η εγκυρότητα της προτεινόμενης μεθόδου επιβεβαιώνεται, αφενός μέσω προσομοιώσεων που διεξήχθησαν στο προγραμματιστικό περιβάλλον της Matlab και αφετέρου μέσω των πειραμάτων που έλαβαν χώρα σε πραγματική Φ/Β πλαισιοσειρά, όπου διαπιστώσαμε ικανο- ποιητική σύγκλιση. Αυτό που παρατηρήσαμε είναι πως τα σφάλματα της νέας αυτής μεθόδου κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.