Μοντελοποίηση και διαστασιολόγηση υβριδικού σταθμού με φωτοβολταϊκά και συσσωρευτές ιόντων λιθίου - Χοντζόπουλος, Ιάσων-Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2015)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η μοντελοποίηση και η προσομοίωση ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με φωτοβολταϊκή εγκατάσταση και σύστημα αποθήκευσης με συσσωρευτές τεχνολογίας λιθίου ιόντων (Li-ion), που λειτουργεί σε μη διασυνδεδεμένο νησιωτικό σύστημα. Η εγκατάσταση υβριδικών σταθμών σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά δύναται να αυξήσει το περιθώριο διείσδυσης των ΑΠΕ στο ισοζύγιο ενέργειας. Για το σκοπό αυτό, αναπτύχθηκε μοντέλο προσομοίωσης, στη βάση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας, των συσσωρευτών Li-ion. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ισχύοντος ρυθμιστικού πλαισίου, επιλέχθηκε η διασύνδεση στην πλευρά εναλλασσόμενου ρεύματος των φωτοβολταϊκών και της διάταξης αποθήκευσης. Στη συνέχεια, μελετήθηκαν πολιτικές λειτουργίας, σύμφωνα με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο και επιλέχθηκαν κατάλληλοι συντελεστές συμμετοχής της αναμενόμενης φωτοβολταϊκής παραγωγής στην προσφορά ενέργειας κάθε δωδεκαώρου κατανομής. Η επιλογή της διαστασιολόγησης των συνιστωσών του σταθμού αποτελεί μείζον ζήτημα, που επηρεάζει άμεσα την οικονομική βιωσιμότητα. Για το λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στο χώρο λύσεων για την επιλογή της βέλτιστης διαστασιολόγησης. Τέλος, πραγματοποιήθηκε διερεύνηση της βέλτιστης Διαστασιολόγησης των συνιστωσών του ΥΒΣ με οικονομικά κριτήρια. Διενεργήθηκε ανάλυση ευαισθησίας του IIR ως προς το επενδυτικό κόστος και την τιμολογιακή πολιτική. Η περαιτέρω πτώση του κόστους των μπαταριών δύναται να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης υβριδικών σταθμών τέτοιου τύπου.