Ανάλυση βιοχημικών φαινοτύπων της καρωτιδικής αθηρωμάτωσης: Συσχετίσεις με απεικονιστικούς και κλινικούς δείκτες με τη βοήθεια τεχνικών συσταδοποίησης - Λούκας, Σεραφείμ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2015)
Η αθηρωμάτωση αποτελεί μια πάθηση εκφυλιστικού χαρακτήρα, η οποία προσβάλλει τις αρτηρίες αλλοιώνοντας το εσωτερικό τους και αποτελεί την κύρια αιτία πρόκλησης ισχαιμικών επεισοδίων. Κύριο διαγνωστικό μέσο αποτελεί το υπερηχογράφημα, το οποίο παρέχει λεπτομερείς απεικονίσεις της καρωτίδας. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η αναγνώριση φαινοτύπων με βάση τους συμβατικούς και εξειδικευμένους βιοχημικούς δείκτες. Για την ανίχνευση αυτή, συνδυάστηκαν τεχνικές ιεραρχικής συσταδοποίησης και παραγωγής δενδρογράμματος. Η ορθότητα των εξαγόμενων αποτελεσμάτων εκτιμήθηκε μέσω συσχέτισης με απεικονιστικούς και κλινικούς δείκτες. Υπολογίστηκε ο αριθμός των φαινοτύπων με βάση τους συμβατικούς, τους εξειδικευμένους και το συνδυασμό τους. Στη συνέχεια αναλύοντας τις γραφικές απεικονίσεις αυτών των συστάδων σε κάθε περίπτωση εντοπίστηκαν οι δείκτες που παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις μέσα στο δείγμα και συνεπώς αποτελούν τα αίτια διαχωρισμού σε συστάδες. Τέλος, αναλύθηκαν οι μεταβολές των απεικονιστικών δεικτών εντός των φαινοτύπων σε κάθε περίπτωση και συσχετίστηκαν με τους βιοχημικούς.