Ψηφιακή επεξεργασία σήματος για τη λήψη οπτικών σημάτων με διαμόρφωση QPSK και 16-QAM και εφαρμογή σε μητροπολιτικά δίκτυα με ευέλικτους πομποδέκτες πολλαπλών οπτικών ροών - Τσώκος, Χρήστος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2015)
Η συνεχής αύξησης της ζήτησης της χωρητικότητας από τα οπτικά δίκτυα καθιστά επιτακτική την ανάγκη για την αντικατάσταση των στατικών δικτύων που βρίσκονται επί του παρόντος σε πλήρη λειτουργία. Τα ευέλικτα οπτικά δίκτυα είναι η λύση που υπόσχεται την αποδοτικότερη χρήση του εύρους ζώνης. Βασική διάταξη των νέων δικτύων είναι ο πο,ποδέκτης S-BVT. Οι συγκεκριμένοι πομποδέκτες υποστηρίζουν τη δημιουργία πολλαπλών ποών και έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τον ρυθμό μετάδοσης και το σχήμα διαμόρφωσης δυναμικά, συνοπολογίζοντας την απόσταση μετάδοσης και τη χωρητικότητα. Η χρήση των S-BVT σε συνδυασμό με την ψηφιακή επεξεργασία του σήματος, θα επιτρέψουν την αύξηση του ρυθμού μετάδοσης από 100 Gb/s σε 400G Gb/s και 1 Tb/s. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η παρούσα διπλωματική εστιάζει στην ανάπτυξη, προσομοίωση και πειραματική αξιολόγηση αλγορίθμων που αφορούν την αντιστάθμιση της χρωματικής διασποράς και φασματικού εύρους γραμμής των laser, σε μητροπολιτικά δίκτυα με ευέλικτους πομποδέκτες πολλαπλών ροών S-BVT. Συγκεκριμένα, μελετήθηκαβ τα σχήματα διαμόρφωσης QPSK και 16-QAM σε ρυθμούς μετάδοσης συμβόλων 32 Gbaud και 64Gbaud για αποστάσεις απο 60km έως 600km