Έλεγχος αποθεμάτων με ντετερμινιστικά και στοχαστικά μοντέλα - Μπαρδάκας, Ευάγγελος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Μαθηματικών, 2015)
Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι να παρουσιάσει στον αναγνώστη τις βασικές αρχές του ελέγχου αποθεμάτων. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια ιστορική αναδρομή στην επιχειρησιακή έρευνα και αναφέρονται οι βασικές μέθοδοι και εφαρμογές της. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται κάποιες εισαγωγικές έννοιες ώστε να εξοικειωθεί ο αναγνώστης με τις βασικές συνιστώσες και τα χαρακτηριστικά ενός συστήματος αποθεμάτων καθώς και με τον διαχωρισμό των μοντέλων ανάλογα με τη δυνατότητα πρόβλεψης της ζήτησης. Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύονται τα ντετερμινιστικά μοντέλα συνεχούς ανανέωσης ξεκινώντας με το βασικό μοντέλο EOQ, και στη συνέχεια αφαιρώντας τους βασικούς περιορισμούς του. Στη συνέχεια στο κεφάλαιο τέσσερα εξετάζονται τα στοχαστικά μοντέλα μιας περιόδου και αναλύεται το γνωστό πρόβλημα του εφημεριδοπώλη. Στο κεφάλαιο πέντε επανερχόμαστε στο μοντέλο EOQ με αβέβαιη, πλέον, ζήτηση και εξετάζονται τρόποι εύρεσης του βέλτιστου σημείου παραγγελίας. Στο κεφάλαιο έξι αναλύεται η πολιτική περιοδικής ανανέωσης (𝑅,𝑆) και στο τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζεται η ανάλυση ABC, η οποία κατατάσσει τα προϊόντα μιας επιχείρησης ανάλογα με κάποιο μέτρο σημαντικότητας.