Μελέτη παραμέτρων φυσικού φωτισμού και ηλιασμού θαλάμων νοσηλειάς νοσοκομείου ΚΑΤ - Κουφός, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2015)
Στα πλαίσια της διπλωματικής αυτής εργασίας, με αφορμή το ολοένα και αυξανόμενο επιστημονικό ενδιαφέρον για τη σχέση του φυσικού φωτός που εισρέει σε θαλάμους νοσηλείας με την ταχύτητα ανάρρωσης των ασθενών, εξετάζουμε το φυσικό φωτισμό και τον ηλιασμό θαλάμων νοσηλείας. Στην προκειμένη περίπτωση το εξεταζόμενο κτίριο είναι η νοσοκομειακή μονάδα Γ.Ν.Α. ‘ΚΑΤ’ και συγκεκριμένα οι εξάκλινοι θάλαμοι του 4ου ορόφου σε Νότιο και Νοτιοανατολικό προσανατολισμό που είναι μέρος της ημικυκλικής μορφής του κτιρίου. Γίνεται τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης ως προς τα επίπεδα φυσικού φωτισμού και επακόλουθης θάμβωσης και αξιολόγηση των τιμών που προκύπτουν με βάση τα βιβλιογραφικά όρια. Στη συνέχεια, γίνεται ανάλυση των βελτιωτικών μέτρων που προτείνονται όσο και αναφορά στη βιβλιογραφία που οδήγησε στην τελική επιλογή αυτών των μέτρων. Παρουσιάζονται αναλυτικά τα αποτελέσματα κάθε βελτιωτικού μέτρου και γίνεται αξιολόγηση τους με βάση τα νέα επίπεδα φυσικού φωτισμού και θάμβωσης που καταγράφονται αλλά και τις νέες ενεργειακές ανάγκες για ψύξη και θέρμανση. Έπειτα προτείνονται επιπλέον μέτρα σε συνέχιση των πρώτων με κοινή συνεργία. Τα μέτρα αυτά μελετούν την επίδραση της εξωτερικής σκίασης του θαλάμου τόσο στα επίπεδα φυσικού φωτισμού , θάμβωσης αλλά και ενεργειακών αναγκών για ψύξη και θέρμανση του θαλάμου. Βασικό στοιχείο για όλη την πορεία της έρευνας είναι η τελική πρόταση ενός θαλάμου που θα έχει μειωμένες τιμές φυσικού φωτός και θάμβωσης σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση χωρίς όμως να τίθεται θέμα περιορισμού τους σημαντικά κάτω απ’ τις μέγιστες τιμές τους, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, καθώς στόχος είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη και αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση του φυσικού φωτός με τις πολλαπλές θετικές του επιδράσεις που αναλύονται στη συνέχεια. Τέλος γίνεται σύγκριση της τελικής πρότασης με την υφιστάμενη κατάσταση τόσο ως προς τις παραμέτρους του φυσικού φωτισμού αλλά και ως προς τα ενεργειακά ετήσια κόστη του θαλάμου που εξετάστηκε και για τους δύο προσανατολισμούς. Για τη χρήση των προσομοιώσεων χρησιμοποιήθηκαν με τη σειρά τα προγράμματα: Google SketchUp, Open Studio, Radiance και τέλος για τα ενεργειακά μεγέθη το Energy Plus.