Προσομοίωση επιπτώσεων μεταβολής μηχανισμού υποστήριξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - Διανέλλος, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2015)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη των επιπτώσεων από τη μεταβολή του μηχανισμού υποστήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ευρεία χρήση των ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στο περιβάλλον και το κλίμα της γης. Οι υψηλές εκπομπές του CO2 έχουν οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στη θέσπιση ορισμένων μέτρων τα οποία θέτουν δεσμευτικούς στόχους για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στοχεύουν στη μείωση των αερίων θερμοκηπίου, στην αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και επιπλέον αύξηση του ποσοστού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική κατανάλωση ενέργειας. Για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχουν δημιουργηθεί ορισμένοι μηχανισμοί στήριξης οι οποίοι έχουν σκοπό να τις καταστήσουν ανταγωνιστικές απέναντι στις συμβατικές πηγές. Για τη μελέτη των επιπτώσεων από τη μεταβολή του μηχανισμού υποστήριξης των ανανεώσιμων πηγών, δημιουργήθηκε ένα μοντέλο μέσω του συστήματος μοντελοποίηση GAMS. Στο μοντέλο συμπεριλαμβάνονται όλες οι χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης και μελετώνται όλοι οι τύποι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Βασική υπόθεση είναι ότι όλες οι χώρες χρησιμοποιούν το σύστημα εγγυημένων τιμών το οποίο προσαρμόστηκε κατά περίπτωση ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο χρονικός ορίζοντας της προσομοίωσης είναι η περίοδος 2011-2020. Στο πλαίσιο αυτό, μελετώνται τρία εναλλακτικά σενάρια. Στο σενάριο αναφοράς, επιχειρείται να αποτυπωθεί μια ρεαλιστική έκβαση των επενδύσεων που αφορούν τις ΑΠΕ εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές. Στο δεύτερο σενάριο, έχει υποτεθεί μια ραγδαία μείωση των εγγυημένων τιμών μετά το 2015. Στο τρίτο σενάριο, βασική υπόθεση αποτελεί η μείωση του προϋπολογισμού που έχει καθορίσει η κάθε χώρα για τη χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων. Όσον αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών έχει καθοριστεί στο 34,3% για το 2020. Με βάση τα αποτελέσματα του σεναρίου αναφοράς οι περισσότερες χώρες βρίσκονται στο σωστό δρόμο ώστε να καλύψουν τους στόχους που έχουν θέσει. Ωστόσο, κάποιες χώρες αποτυγχάνουν με αποτέλεσμα το ποσοστό να ανέρχεται σε 32,3%. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει βελτίωση των μηχανισμών που χρησιμοποιούν τα κράτη και να δοθεί έμφαση στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των ΑΠΕ. Τέλος, τα αποτελέσματα του δεύτερου και τρίτου σεναρίου τονίζουν την αναγκαιότητα ύπαρξης των μηχανισμών προώθησης αλλά και της επαρκούς χρηματοδότησης.