Προσομοίωση Πλημμύρας Στη Λεκάνη Απορροής Χειμάρρου "Πουρί", Περιοχής Αγιοκάμπου, Νομού Λάρισας - Κωνσταντίνου, Ειρήνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης, 2014)
Το αντικείμενο της εργασίας είναι η υδρολογική προσομοίωση ημιορεινής λεκάνης απορροής με χρήση του προγράμματος HEC-HMS. H περιοχή μελέτης αφορά στη λεκάνη απορροής του χειμάρρου Πουρί, της περιοχής Αγιόκαμπου, της περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία παρεμβάλλεται μεταξύ των ορεινών όγκων της Όσσας προς το Βορρά και του Μαυροβουνίου προς τον Νότο. Η εφαρμογή του μοντέλου προσομοίωσης έγινε σε επίπεδο επεισοδίου βροχής με στόχο την εκτίμηση των πλημμυρικών μεγεθών. Η λεκάνη απορροής του ρέματος αυτού έχει αποτελέσει αντικείμενο παλαιοτέρων μελετών καθώς έχουν πραγματοποιηθεί έργα διευθέτησης σε κρίσιμα σημεία της. Για την προσομοίωση των συνιστωσών του υδρολογικού κύκλου επελέγησαν οι κατάλληλες μέθοδοι από ένα σύνολο δυνατοτήτων που διαθέτει το πρόγραμμα HECHMS. Τα αρχικά ελλείμματα εκτιμήθηκαν με εφαρμογή της μεθόδου του αριθμού καμπύλης της SCS, η άμεση απορροή με την μέθοδο του μοναδιαίου υδρογραφήματος της SCS, ενώ η βασική απορροή είναι ίση με το μηδέν διότι πρόκειται για χείμαρρο που κατά τους περισσότερους μήνες του χρόνου δεν έχει ροή. Η υδρολογική προσομοίωση πραγματοποιήθηκε για δύο μεμονωμένα γεγονότα βροχής (11/10/2007 και 26/07/2010), όπου παρατηρήθηκαν τα μέγιστα ύψη βροχής για το δείγμα δεδομένων υετού που κατέστη εφικτό να αποκτηθεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Για τα ίδια επεισόδια βροχής έγιναν δοκιμές με διαφορετικό διαχωρισμό της λεκάνης απορροής σε υπολεκάνες για ακριβέστερα αποτελέσματα. Υπολογίστηκαν τα υδρογραφήματα εξόδου για κάθε επεισόδιο. Τελικό στάδιο της εργασίας αποτέλεσε η εξαγωγή (μέσω του προγράμματος) της πλημμυρικής παροχής στην εκβολή του ρέματος και κατ’ επέκταση σε συγκεκριμένο σημείο πλησίον της εκβολής όπου παρατηρείται τους χειμερινούς μήνες έντονο πρόβλημα πλημμυρών, καθώς και η πρόταση παροχής σχεδιασμού για συγκεκριμένα τεχνικά έργα διευθέτησης.