Simulation-based evaluation of evacuation effectiveness using all-at-once sensitivity analysis - Kostovasili, Margarita (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης. Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής, 2014)
Σε όλο τον κόσμο, κατά καιρούς συμβαίνουν ανθρωπογενή ή φυσικά φαινόμενα, τα οποία διαμορφώνουν συνθήκες έκτακτης ανάγκης και αναγκάζουν μικρούς ή μεγάλους πληθυσμούς να εκκενώσουν μια περιοχή για την ασφάλειά τους. Σημαντική παράμετρος για τη λειτουργία της εκκένωσης αποτελεί η συμπεριφορά των οδηγών. Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία αποτελεί μια αναλυτική μελέτη της αποτελεσματικότητας της εκκένωσης συναρτήσει της συμπεριφοράς των οδηγών, με τη μέθοδο της ανάλυσης ευαισθησίας. Η συλλογή δεδομένων για την παράμετρο αυτή είναι δύσκολη έως αδύνατη σε πραγματικές συνθήκες, οπότε επιλέγεται η κυκλοφοριακή προσομοίωση για την περιγραφή της. Στόχος της διπλωματικής εργασίας είναι να εξετάσει κατά πόσο η επιθετικότητα των οδηγών επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας της εκκένωσης. Η επιλογή του μοντέλου που διέπει τη συμπεριφορά των οδηγών γίνεται μέσω ταυτόχρονης ανάλυσης ευαισθησίας των παραμέτρων. Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται για κάποια εύρη τιμών των σημαντικών παραμέτρων σε κάποια σενάρια ζήτησης, με ή χωρίς την εφαρμογή βελτιωτικών μέτρων. Τελικά, προκύπτουν εύρη χρονικής διάρκειας εκκένωσης και ο αριθμός των ανθρώπων που εκκενώνονται. Τα συμπεράσματα της έρευνας περιλαμβάνουν την παρατήρηση ότι η αντιστροφή συνδέσμων αυξάνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας, μειώνοντας τη χρονική διάρκεια, ενώ η αξιοποίηση μέσων μαζικής μεταφοράς αυξάνει σημαντικά τον αριθμό του πληθυσμού που εκκενώνεται.