Περιβαλλοντικός σχεδιασμός προστασίας παράκτιας ζώνης και εφαρμογή στο Κιάτο Κορινθίας - Κωνσταντινόπουλος, Πάνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία, έχουμε ως στόχο να παρουσιάσουμε την έννοια του περιβαλλοντικού σχεδιασμού για τα διάφορα έργα προστασίας από τη διάβρωση που μπορούν να αναπτυχθούν στην παράκτια ζώνη. Έτσι λοιπόν στο πρώτο κεφάλαιο κάνουμε αναφορά στο περιβάλλον της παράκτιας ζώνης που περιλαμβάνει τόσο το φυσικό όσο και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Χωρίς την κατανόηση της αλληλεπίδρασης φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος δεν μπορούμε να έχουμε ορθό σχεδιασμό για τα έργα μας. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα λεγόμενα <σκληρά> έργα προστασίας από τη διάβρωση, το πως αυτά λειτουργούν, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα λεγόμενα <μαλακά> έργα προστασίας από τη διάβρωση, το πως αυτά λειτουργούν, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Στο τέταρτο κεφάλαιο, και αφού έχουμε αναφερθεί σε ορισμένα παραδείγματα μη ολοκληρωμένου περιβαλλοντικού σχεδιασμού εκφράζουμε ορισμένα ερωτήματα για το ποιο κίνητρο σχεδιασμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολοκληρωμένο περιβαλλοντικό σχεδιασμό. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο δίνουμε 2 προτάσεις ανάπλασης για μια παράκτια ζώνη στο Κιάτο Κορινθίας, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διάβρωσης. Παρουσιάζονται επίσης τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε πρότασης.