Αξιολόγηση ενός υβριδικού συστήματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη νήσο Δονούσα - Μυσίρης, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων, 2015)
Η εξέταση ενός Υβριδικού έργου (ΥΒΕ) στη Δονούσα για την παραγωγή υδροενέργειας αλλά και την κάλυψη χρήσεων νερου.Το έργο θα αποτελείται από μια ανεμογεννήτρια, μια μονάδα αφαλάτωσης, ένα μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό, ένα ανλτιοστάσιο και δυο δεξαμενές νερού.Η ανεμογεννήτρια θα ηλεκτροδοτεί τον οικισμό παρέχοντας το 30% της παραγόμενης ενέργειας απευθείας στο δίκτυο ενώ το υπόλοιπο 70% της παραγόμενης αιολικής ενέργειας (περίσσεια ενέργεια) θα μπορεί να διατίθεται για αφαλάτωση και άντληση. Το νερό της άνω δεξαμενής θα τροφοδοτεί ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, το οπίο με τη σειρά του θα καλύπτει τις ανάγκες ζήτησης στο δίκτυο. Εάν δεν μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα τίθεται σε λειτουργία ο τοπικός σταθμός παραγωγής diesel έτσι ώστε να καλύπτεται η έλλειψη ενέργειας.