Δυναμικά Συστήματα Εφαρμοσμένα στα Χρηματοοικονομικά - Τσιρπιτζή, Ειρήνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2015)
Η αυξανόμενη ανάγκη για οικονομικές εφαρμογές του χάους συνεχούς-χρόνου έχει οδηγήσει σε ανάπτυξη ανώτερων αναλυτικά και αριθμητικά εκτιμήσεων που βρίσκουν χάος σε μοντέλα συνεχούς κλίμακας. Στην παρούσα διπλωματική μελετήθηκε το νεοκλασικό μοντέλο μεγέθυνσης αναπτυγμένο με δύο είδη χρονικής υστέρησης, την συνεχώς κατανεμημένη και την σταθερή, με γνώμονα πάντα τη διατήρηση της ευστάθειας και στις δύο περιπτώσεις. Ο κύριος στόχος της διπλωματικής ήτο να δείξουμε τη γέννηση οριακών κύκλων και πιθανή χαοτική συμπεριφορά στο νεοκλασικό μοντέλο μεγέθυνσης συνεχούς χρόνου αν λαμβάνονται υπόψη οι χρονικές υστερήσεις.