Αποτύπωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα στάδια της παραγωγικής αλυσίδας της βιομηχανίας αλεύρων και ζαχαροπλαστικής. Μέθοδοι μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα σε προϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων. - Κουμουτσάκου, Μαρίνα (Εθνικό Μετσόνιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2015)
Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής επιβαρύνεται από το σύγχρονο τρόπο ζωής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει μεταξύ των προτεραιοτήτων της τον περιορισμό της έκλυσης αερίων του θερμοκηπίου από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ορθολογική κατανάλωση φυσικών πόρων και ενέργειας. Στόχος της εργασίας ήταν να εντοπίσει τις διαδικασίες αυτές στην παραγωγική αλυσίδα της βιομηχανίας αλεύρων και ζαχαροπλαστικής που απαιτούν τα μεγαλύτερα ποσά ενέργειας και κατά συνέπεια εκλύουν υψηλότερα ποσά αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, στόχος ήταν να διερευνηθούν οι προτεινόμενες μέθοδοι μείωσης και να προταθούν δείκτες για τον έλεγχο επίτευξης της μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος στο βιομηχανικό κλάδο που πιθανά να εφαρμόσει τα προτεινόμενα μέτρα.