Οινοποιείο Σκουζέ στο Μαραθώνα Αττικής : πρόταση αποκατάστασης και επανάχρησης - Δασκαλάκης, Βασίλειος - Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2015)
To «οινοποιείο Σκουζέ» βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της πεδιάδας του Μαραθώνα στην Αττική. Πρόκειται για συγκρότημα κτιρίων αγροτοβιομηχανικού χαρακτήρα, που αναγέρθηκε στο μεταίχμιο του 19ου – 20ου αι. από τον επιχειρηματία Παύλο Σκουζέ και με κύριο σκοπό την οινοποίηση. Η παραγωγή τροφοδοτούνταν τότε, από ένα κτήμα- αμπελώνα έκτασης 500 στρεμμάτων.Η μελέτη περιλαμβάνει την ιστορική τεκμηρίωση του συγκροτήματος, πλήρη αρχιτεκτονική περιγραφή του, μέσω της αποτύπωσής του, κατασκευαστική ανάλυση, καταγραφή των φθορών και βλαβών που παρουσιάζονται στα κτίρια και τη διάγνωση των αιτιών τους. Η τελική πρόταση αφορά στη διατύπωση ενός ρεαλιστικού σεναρίου επανάχρησης του συγκροτήματος, με την ταυτόχρονη δομική και μορφολογική αποκατάσταση των κτιρίων και με βασικό στόχο τη συνολική ανάδειξη του οινοποιείου ως μνημείο των νεώτερων χρόνων.