Προστασία και ανάδειξη του ιερού της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα - Βασίλα, Μαγδαληνή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2015)
Μεταξύ των λόφων και των καλλιεργειών της κοιλάδας της Βραυρώνας, δίπλα στη θάλασσα και στον ποταμό Ερασίνο, ο αρχαιολογικός χώρος της Βραυρώνας ήταν ένα από τα πιο αξιοσέβαστα ιερά της Αττικής κατά την αρχαιότητα. H ανασκαφή των μέσων του 20ου αι. από την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Παπαδημητρίου, έφερε στο φως το σημαντικότερο μέρος του ιερού της Αρτέμιδος, αποτελούμενο από τον ναό της θεάς, επιβλητική στοά σχήματος Π και επιμήκη υπαίθριο διάδρομο, λίθινη γέφυρα, διαμόρφωση ιερής πηγής και λείψανα ιερών κτηρίων. Από τότε έως και σήμερα, λόγω της ανάγκης προστασίας των μνημείων από τη φθορά και του ανοίγματος του χώρου στο κοινό, ποικίλα έργα έχουν εκτελεστεί στο χώρο, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχει η αναστήλωση της στοάς από τον Χ. Μπούρα. Ωστόσο, η συνεχής έκθεση των μνημείων στις καιρικές συνθήκες και τον ανθρώπινο παράγοντα, το μονίμως υγρό έδαφος της περιοχής και η μετά δυσκολίας αναγνώριση των μνημείων από τους μη ειδικούς καθιστούν αναγκαία τη λήψη νέων μέτρων. Η εργασία έχει ως στόχο την προστασία των μνημείων από τη φθορά και την επαύξηση της αναγνωσιμότητάς τους. Βασίζεται στην ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης των κτηρίων, στην τεκμηρίωση του αρχιτεκτονικού τους τύπου, στον εντοπισμό και διάγνωση των παραγόντων φθοράς των υλικών και στις ανάγκες που απορρέουν από τη λειτουργία του χώρου ως επισκέψιμου αρχαιολογικού. Η ανάλυση των μνημείων επικεντρώνεται στην περίπτωση του ναού της Αρτέμιδος. Ο ναός, διαστάσεων στο ύψος του στυλοβάτη περίπου 10.45 × 20.20 μ., ήταν δωρικός, δίστυλος εν παραστάσι, με πρόδομο, τρίκλιτο σηκό και άδυτο. Τα κατά χώραν λείψανα της υποδομής του κτηρίου (θεμελίωση, κρηπίδα) και μέλη της ανωδομής (δύο σφόνδυλοι, ένα γωνιακό τρίγλυφο, το επίκρανο της βόρειας παραστάδος και θραύσμα τριγλύφου) εξετάζονται διεξοδικά. Οι προτεινόμενες επεμβάσεις βασίζονται στις διεθνείς αρχές που διέπουν τις απoκαταστάσεις των μνημείων και των μνημειακών συνόλων. Ως αποτέλεσμα της προηγηθείσας ανάλυσης, συγκεφαλαιώνονται στην ενίσχυση των αντιπλημμυρικών μέτρων, στην αποκατάσταση του ναού της Αρτέμιδος, στην αποκατάσταση του εδάφους στον περιβάλλοντα χώρο του ναού, στην αποκατάσταση της στοάς και του βόρειου οικοδομήματος, στη διαμόρφωση της πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο και στην αποκατάσταση του ευρύτερου περιβάλλοντός.