Χωρική απεικόνιση δεικτών αξιοποίησης υδατικών πόρων στην Ευρώπη - Σούρλα, Φανή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2015)
Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στον υπολογισμό ενός δείκτη εκμετάλλευσης νερού στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στον υπολογισμό του δείκτη WEI+ σε τέσσερις περιοχές της Ευρώπης. Μέσω του δείκτη WEI+ (Water Exploitation Index +) υπολογίζεται το ποσοστό των ανανεώσιμων υδατικών πόρων που καταναλώνεται και έτσι αναδεικνύεται η πίεση που ασκείται σε αυτούς. Αρχικά, στο πλαίσιο της εργασίας, παρουσιάζεται η υφιστάμενη κατάσταση στην Ευρώπη σχετικά με τα διαθέσιμα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούνται κατά τη θέσπιση περιβαλλοντικής πολιτικής. Η χρήση κατάλληλων δεικτών αποτελεί γενικότερα μια εξαιρετική επιλογή για την περιγραφή φαινομένων όπως η λειψυδρία και η ξηρασία καθώς και για την αποτίμηση των συνεπειών τους. Στη συνέχεια, γίνεται εκτενής περιγραφή της μεθοδολογίας η οποία ακολουθείται για τον υπολογισμό του δείκτη WEI+. Καθορίζονται και αναλύονται οι παράμετροι οι οποίες παίρνουν μέρος στους υπολογισμούς και παρουσιάζονται οι δυο εναλλακτικές εξισώσεις υπολογισμού του δείκτη. Κατόπιν, γίνεται πρακτική εφαρμογή του δείκτη WEI+ στην περιοχή λεκάνης απορροής του Guadalquivir στην Ισπανία, στο υδατικό διαμέρισμα Anglian στην Αγγλία, στην περιοχή λεκάνης απορροής του Rhône στη Γαλλία και στο υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας στην Ελλάδα. Οι δυο εξισώσεις υπολογισμού χρησιμοποιούνται με χρονικά βήματα ενός μήνα, έξι μηνών και ενός υδρολογικού έτους και παρουσιάζονται τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Ακόμη, γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων για όλες τις περιοχές και για τις δυο εξισώσεις υπολογισμού σε δυο χρονικές κλίμακες (έξι μήνες και ένα υδρολογικό έτος). Τέλος, εξάγονται συμπεράσματα σχετικά με τα αποτελέσματα που υπολογίστηκαν καθώς επίσης και σχετικά με τις αδυναμίες και τους περιορισμούς της εφαρμογής του δείκτη WEI+. Γίνεται συζήτηση για την επιλογή της κατάλληλης χωρικής και χρονικής κλίμακας και προτείνονται πεδία για μελλοντική έρευνα πάνω στον δείκτη WEI+.