Προτάσεις ενεργειακής αναβάθμισης διατάξεων ψύξης. Πειραματική αποτίμηση και ενεργειακή αξιολόγηση των προτάσεων - Δρακάτος, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2015)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία πραγματεύεται, προτάσεις ενεργειακής αναβάθμισης διατάξεων ψύξης καθώς και την πειραματική αποτίμηση και ενεργειακή αξιολόγηση των προτάσεων αυτών. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι αναμφίβολα ο ταχύτερος, ο οικονομικότερος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα καθώς και για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της χρήσης τους. Το σκεπτικό της εξοικονόμησης ενέργειας βασίζεται στην προσπάθεια για εξεύρεση τρόπων που θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και θα βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του εξοπλισμού που καταναλώνει ενέργεια, χωρίς να επηρεάζονται η απόδοση του εξοπλισμού και οι συνθήκες άνεσης των χρηστών. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μείωση της ζήτησης ενέργειας και συνεπώς μείωση της κατανάλωσης καυσίμων. Για να εξοικονομηθεί όμως ενέργεια θα πρέπει να γίνει κατανοητή η σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας και να καλλιεργηθεί περιβαλλοντική συνείδηση στους χρήστες της. Για να γίνει αυτό κατορθωτό επιβάλλεται η ορθή και συστηματική πληροφόρηση των πολιτών κάθε ηλικίας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και την αλλαγή του τρόπου συμπεριφοράς τους. Στη μεταπτυχιακή αυτή εργασία πραγματοποιήθηκαν πειραματικές μετρήσεις με στόχο την αξιολόγηση των προτάσεων ενεργειακής αναβάθμισης στις επιμέρους διατάξεις ψύξης. Οι μετρήσεις και οι πηγές καθιστούν σαφές ότι η ενεργειακή αναβάθμιση των διατάξεων ψύξης παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθότι μπορούν να επιτευχθούν σημαντικά ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας με τους τρόπους ενεργειακής αναβάθμισης που προτείνονται στην εργασίας αυτή. Αξίζει μάλιστα, να σημειώσουμε εδώ ότι οι προτάσεις ενεργειακής αναβάθμισης που πραγματεύεται η εργασία αυτή, δεν ξεπερνούν τα 7 έτη χρόνου απόσβεσης.