Μέθοδοι ανάλυσης επιβίωσης, κλινικές δοκιμές και δειγματοληπτικές τεχνικές στη βιοστατιστική και την επιδημιολογία - Σωτηροπούλου, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Μαθηματικών, 2015)
Βιοστατιστική ονομάζεται ο τομέας της Στατιστικής που ασχολείται με την εφαρμογή των στατιστικών μεθόδων στη Βιολογία, και κυρίως, στην Ιατρική. Πιο συγκεκριμένα συμπεριλαμβάνει κάθε ποσοτική προσέγγιση που είναι ικανή να δώσει απαντήσεις σε ερευνητικά ερωτήματα ή να ελέγξει την ορθότητα επιστημονικών θεωριών ,υποθέσεων και σεναρίων. Οι πιο γνωστές εφαρμογές στην Βιοστατιστική είναι οι Μπεϋζιανές μέθοδοι ,η Ανάλυση επιβίωσης, η Επιδημιολογία και οι Κλινικές δοκιμές, η εκτενής αναφορά των οποίων γίνεται στην εργασία. Οι Μπεϋζιανές μέθοδοι είναι οι μέθοδοι προσέγγισης της πιθανότητας βασισμένες σε διαθέσιμες ενδείξεις και λογικά επιχειρήματα. Είναι δηλαδή μέθοδοι ανάπτυξης υποκειμενικής πιθανότητας. Η ανάλυση επιβίωσης ασχολείται με τις μελέτες στις οποίες η μεταβλητή καθορίζεται από το χρονικό διάστημα που περνάει πριν συμβεί κάποιο γεγονός. Το γεγονός αυτό μπορεί να είναι θάνατος ως συμβάν, ή ο θάνατος εξαιτίας κάποιας συγκεκριμένης ασθένειας. Οι κλινικές δοκιμές είναι πειράματα κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες με σκοπό να συγκριθούν η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των ασθενών όταν υπάρχει ιατρική παρέμβαση. Οι ασθενείς που συμμετέχουν σε αυτά υποφέρουν από κάποια ή κάποιες συγκεκριμένες ασθένειες, και η συμμετοχή τους στις κλινικές δοκιμές γίνεται με σκοπό να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας τους. Τέλος, η επιδημιολογία είναι ο κλάδος της βιοστατιστικής που ασχολείται με την κατανομή μιας συγκεκριμένης ασθένειας στον πληθυσμό ή των παραγόντων που επηρεάζουν την κατανομή αυτή. Στο πεδίο της ανήκει και η μελέτη χρόνιων ασθενειών καθώς επίσης και μεταδοτικών ασθενειών που οδηγούν στην αύξηση της επιδημίας των κλασσικών τύπων ασθενειών.