Βαθμονόμηση χάλυβα TRIP με τη χρήση ενδογενών μαγνητικών παραμέτρων - Γιαννάκης, Μιχαήλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2015)
Στην παρούσα Μεταπτυχιακή Εργασία περιγράφονται οι μέθοδοι και οι διατάξεις που χρησιμοποιήθηκαν ώστε να βαθμονομηθεί ο TRIP χάλυβας, να χαρακτηρισθεί μικροδομικά και να μελετηθούν οι μηχανικές ιδιότητές του. Οι TRIP χάλυβες αποτελούν κράματα σιδήρου άνθρακα και ανήκουν στην κατηγορία υποευτηκτοειδών χαλύβων υψηλής αντοχής και χαμηλής κραμάτωσης. Οι ιδιότητές τους καθιστούν ιδανικούς για την χρήση αυτών στην αυτοκινητοβιομηχανία. Στο Κεφάλαιο 1 παρουσιάζονται οι κατηγορίες των χαλύβων και οι συμμετέχουσες φάσεις και τα μικρογραφικά συστατικά που στο διμερές διάγραμμα Fe - Fe3C. Επίσης, περιγράφονται οι φάσεις και τα μικρογραφικά συστατικά εκτός θερμοδυναμικής ισορροπίας, οι οποίες δύναται να αναπτύσσονται στον υπό εξέταση χάλυβα. Στο Κεφάλαιο 2 πραγματοποιείται μια σύντομη αναφορά στις μαγνητικές ιδιότητες των σιδηρομαγνητικών υλικών και πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μετρήσιμες μαγνητικές παράμετροι στους μη καταστροφικούς ελέγχους. Στο πειραματικό μέρος της παρούσας εργασίας παρουσιάζονται η διάταξη του μαγνητικού αισθητήρα που χρησιμοποιήθηκε για τη βαθμονόμηση και το χαρακτηρισμό του TRIP χάλυβα. Τέλος, παρατίθεται τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την εφαρμογή του ανωτέρω μαγνητικού αισθητήρα καθώς επίσης και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το σύνολο της παρούσας Μεταπτυχιακής Εργασίας.